RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse ondernemers in hun sas met nieuwe versoepelingen: 'Nu breekt de tijd van vooruitkijken aan'

PROVINCIE UTRECHT - De coronacijfers zijn genoeg verbeterd om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan. Die waren vorige week onder voorbehoud aangekondigd, maar als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon aan een "noodrem" worden getrokken. Dat is niet nodig gebleken, zei minister Hugo de Jonge vandaag na coronaoverleg.

Met de tweede ronde versoepelingen wordt vooral buiten meer mogelijk. Zo kan er in grotere groepen worden gesport en mogen zogenoemde doorstroomlocaties zoals de dierentuin of het pretpark weer open.

Vorige week spraken we directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dat er vanaf woensdag weer een hoop mensen over de vloer komen, betekent dat de dieren weer zullen moeten wennen, denkt De Lange. "Normaal zijn ze veel gasten gewend, dat was de afgelopen tijd niet zo. Dus ik merkte zelf dat als ik door de dierentuin wandelde, dat ze nieuwsgieriger waren en dichterbij kwamen om te kijken wie er was. Dat gaat veranderen." Het hele interview met hem lees je hier.

Ook binnen sporten
Ook binnen kan meer: sportscholen mogen heropenen, evenals dans- en muziekscholen. Bij sportschool BodySports in de Utrechtse wijk Oog in Al zijn ze enorm blij, vertelt Arne Blaas. "De voorbereidingen die we vorige week gedaan hebben, kunnen we nu echt definitief gaan maken. Het einde van een hele lange tijd met veel minder business. Nu breekt de tijd weer aan van vooruitkijken."

Zo kunnen leden van de sportschool binnenkort binnen eindelijk ook weer op een spinningfiets gaan zitten. "Een groepsles geven mag dan nog niet", vertelt Blaas. "Maar we gooien de binnenruimte waar de fietsen staan gewoon open en iedereen kan individueel komen spinnen."
Volgens minister Hugo De Jonge laten de ziekenhuiscijfers een goede daling zien. Er is een daling van 30 procent ten opzichte van de piek, zei hij. De volgende stap in de versoepelingen zal naar het zich laat aanzien over drie weken plaatsvinden. Dan moet de daling van de ziekenhuiscijfers wel in dit tempo doorgaan. En als het versoepelen sneller kan, dan zullen we het sneller doen, aldus de minister. Dat is "zeker denkbaar". Volgende week valt er een besluit over het volledig openstellen van het voortgezet onderwijs. Seks en bier
De versoepelingen betekenen ook dat sekswerkers weer klanten mogen ontvangen. Verder worden de terrastijden verruimd. Horeca mag buiten eten en drinken serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven wel regels van kracht zoals afstand houden.

Maar afstandhouden mag de pret niet drukken bij Eetcafť de Rooie Reiger in Vianen. "De versoepelingen betekenen dat we eindelijk ook weer diner kunnen gaan draaien", vertelt Herman Gleis van de zaak. "Dat is echt heel fijn."

Wel hoopt hij dat het weer een beetje mee gaat werken. "We hebben parasols, dus droog zitten de mensen wel. Maar als de wind weer heel hard gaat waaien, dan waait ook de regen onder de parasols, dus dat is niet handig."

Storm en wind
Bij de Utrechtse Bierkantine zijn ze op alle weersoorten voorbereid. De gloednieuwe zaak aan de Ravellaan beschikt namelijk over een volledig overdekt terras. Met twee tenten zijn ze voorbereid op ieder weertype. "Een mannetje of dertig kan bij ons zeker droog zitten", vertelt Jeffrey de Vries. "We hebben er wel een beetje mee gespeeld dat we altijd mensen droog kunnen laten zitten."

Ook hij is in zijn nopjes met de aangekondigde versoepelingen en de mogelijkheid tot het serveren van diner. "Dat zorg echt voor wat extra ruimte, zeker financieel gezien. Dan kan je weer een beetje normaal gaan draaien. We doen het nu leuk met de borrel, maar met diner erbij kom je weer gewoon een beetje in het normale terecht."

Terrassen mogen van de overheid vanaf woensdag vanaf 06.00 uur open. Van die mogelijkheid gaan ze bij de Bierkantine geen gebruik maken. "Dan gaan we echt heel veel bier verkopen", lacht hij hardop.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -