RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gemeente: 'Niets mis met jaagpaden langs de Vecht'

1/2
OUD-ZUILEN - De gemeente Stichtse Vecht is niet van plan om handhavend op te treden bij de jaagpaden in Oud-Zuilen en Op Buuren. Dat laat een woordvoerder weten aan RTV Utrecht, nadat bewoners, de politiek en een historicus aan de bel hadden getrokken over obstakels op de jaagpaden. Zij vinden dat die moeten worden weggehaald.

Volgens Nathalie van Dijk van de gemeente Stichtse Vecht worden geen regels overtreden door de bewoners langs het jaagpad. Ze zegt dat niet is toegestaan om het openbare karakter van jaagpaden aan te tasten, maar dat gebeurt hier volgens haar ook niet. De gemeente is op beide locaties gaan kijken. "Hier is geen overtreding geconstateerd. Handhaving is daarom niet aan de orde", zegt Van Dijk over Oud-Zuilen. En over Op Buuren: "De bestemming wordt nageleefd. En ook hier is handhaving daarom niet aan de orde."

Trekschuiten
Een jaagpad is een smal pad langs de oever van een vaart of rivier. In het verleden was de trekschuit een belangrijke vorm van transport voor zowel goederen als personen. Met name tussen Amsterdam en Utrecht was er veel van dergelijk verkeer. Amateurhistoricus Hans van Bemmel zei daar eerder over: "Die trekschuiten werden met een touw voortgetrokken. Dat touw zat hoog in de mast. Langs de oever liepen één of meer paarden, of de vrouw van de schipper. Zelfs kinderen werden ingezet om de schuit voort te trekken."

Volgens bewoners van Oud-Zuilen die niet aan het jaagpad wonen, werpen hun dorpsgenoten die wel aan het pad wonen steeds vaker obstakels op om het wandelen langs de Vecht te ontmoedigen. Zo wordt het pad opgebroken en worden plantenbakken, hekjes en schuttingen geplaatst. Rita Dekker maakt zich daar boos over: "Ik vind het vreselijk, want het is voor Oud-Zuilen wel van historische waarde", zegt de inwoonster van het dorp. "En dat wordt toch een beetje vernacheld op deze manier."

Geen obstakels
Amateurhistoricus Van Bemmel onderschrijft de historische waarde van dergelijke paden langs de rivier. Volgens hem moeten de jaagpaden langs de Vecht beschermd worden, door ze de status van gemeentelijk- of rijksmonument te geven. Maar volgens de gemeente is er niets aan de hand in de twee dorpjes. In Oud-Zuilen wordt het pad aan de zuidkant ontsloten door een houten hek zonder bord, meldt de gemeente. Aan de noordkant staat een zigzaghek. En dus is volgens Van Dijk het pad altijd toegankelijk. "Bij het onderzoek zijn er geen belemmeringen of obstructies ondervonden. Er is wel een stukje opgebroken pad aangetroffen, waarbij men ongeveer 5 meter door het zand moest lopen", schrijft de woordvoerder in een verklaring. "Afgelopen vrijdag is geconstateerd dat ter plaatse van de opbreking klinkertjes zijn teruggeplaatst. Dit is gebeurd bij een perceel dat privé-eigendom is."

In Op Buuren hebben bewoners bordjes opgehangen dat het pad gesloten is tussen zonsondergang en -opgang. Maar volgens Van Dijk zijn dit de afspraken die destijds met de bewoners gemaakt zijn, en dus is er ook daar niets mis.

 Op sommige plekken mag 's nachts niemand komen Op sommige plekken mag 's nachts niemand komen | Foto: Marc van Rossum du Chattel


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -