Miljoenen voor restauratie 17 rijksmonumenten in provincie Utrecht

Voormalige brandweerkazerne Rhenen.
Voormalige brandweerkazerne Rhenen. © Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht stelt 5,2 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van zeventien rijksmonumenten.
Het geld gaat onder meer naar het oude stadhuis in Wijk bij Duurstede, het voormalig militair hospitaal in Amersfoort, de voormalige brandweerkazerne in Rhenen en de Tombe van Nellesteijn in Leersum. Ook vier projecten in de stad Utrecht zijn uitgekozen. Het gaat het om de Watertoren aan de Amsterdamsestraatweg, de Domtoren, Cultuurcluster Hoogt 4-10 en de kademuren en bruggen van het Jongeriuscomplex.
De zeventien projecten:

- Het park van de historische buitenplaats Beek en Hoff in Loenen
- Het interieur van kasteel Beverweerd in Bunnik
- Het koetshuis en de brug van kasteel Beverweerd in Bunnik
- De Oukopermolen in Nieuwer Ter Aa
- De Bonkmolen in Lexmond
- De Watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht,
- De kademuren en bruggen van het Jongeriuscomplex in Utrecht
- Het Oude stadhuis van Wijk bij Duurstede
- Het gemeentehuis van Renswoude
- De Domtoren in Utrecht
- De Tombe van Nellesteijn in Leersum
- De NH-kerk in Loenen
- De toren van de Petrus- en Pauluskerk in Soest
- De NH-kerk in Renswoude
- Cultuurcluster Hoogt 4-10 in Utrecht
- De voormalige brandweerkazerne in Rhenen
- Het voormalige militair hospitaal in Amersfoort

De subsidie moet ervoor zorgen dat de bijzondere objecten en gebouwen toegankelijk en behouden blijven voor het publiek. Gedeputeerde Rob van Muilekom: "Ik kan er zelf heel erg van genieten als ik een bezoek breng aan een van deze prachtige rijksmonumenten en dat gun ik iedereen. Daarom investeren we in deze rijksmonumenten om ze te restaureren en te behouden voor de toekomst."
De provincie Utrecht is bovengemiddeld rijk aan monumenten die geen woonhuis zijn. Daarom is in 2007 het Fonds Erfgoedparels (ook bekend als het Parelfonds) ingesteld door Provinciale Staten. Sinds 2008 is er voor ruim 42 miljoen euro aan subsidie verstrekt aan 125 projecten voor restauraties in de categorieën: historische buitenplaatsen, kerken en industrieel erfgoed.
Bij het toekennen van subsidieverzoeken hanteert de provincie Utrecht een aantal criteria zoals een urgente restauratiebehoefte, de publieke toegankelijkheid en medefinanciering van de eigenaar. Sinds dit jaar wordt een extra subsidiepercentage verstrekt als het rijksmonument verduurzaamd wordt of wanneer het een sociaal-maatschappelijke herbestemming krijgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.