RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse raad verdeeld over ingrijpen bij Free Palestina-betoging op Jaarbeursplein


UTRECHT - De Utrechtse politiek heeft veel vragen over het verloop van de Palestina-demonstratie van afgelopen vrijdag op het Jaarbeursplein in de stad. Meer dan honderd mensen zijn opgepakt. Een van hen zit nog vast. De demonstranten zouden zich niet aan de coronaregels hebben gehouden.

 De Palestinabetoging van afgelopen vrijdag werd druk bezocht De Palestinabetoging van afgelopen vrijdag werd druk bezocht | Foto: Persbureau Midden Nederland

Fractievoorzitter Mahmut Sungur van DENK vindt dat er te snel is ingegrepen door de politie waardoor het juist is geŽscaleerd. "Ik denk dat je dat niet had moeten doen. Ik denk dat als je de mensen hun gang had laten gaan dat ze vanzelf wel op een gegeven moment richting huis waren gaan."

Maar de VVD is het daar niet mee eens. Tess Meerding vindt dat burgemeester Sharon Dijksma juist gehandeld heeft. "We zagen dat deze demonstratie echt al in een hele korte tijd escaleerde, dus binnen een uur waren er al meer dan vijfhonderd mensen die zich echt niet aan de coronamaatregelen hielden. Dus ik denk dat de burgemeester goed heeft opgetreden door zo voortvarend te werk te gaan."

De burgemeester heeft dit weekend de raad een brief gestuurd met de gang van zaken. Daarin schrijft ze: "Al snel bleek dat men zich onvoldoende hield aan de coronamaatregelen." Een deel van de demonstranten stond volgens de gemeente te dicht bij elkaar. "De organisatie heeft verschillende malen opgeroepen zich aan de coronamaatregelen te houden, dit had geen effect."

Tekst gaat verder na de video.

Utrechtse raad verdeeld over ingrijpen bij Free Palestina-betoging op Jaarbeursplein


Balans
Het is altijd moeilijk een goeie balans te vinden zegt Maarten Koning van D66 in reactie op de brief van de burgemeester. "Heel naar, natuurlijk dat het uit de hand liep. Het is steeds moeilijk om een balans te vinden tussen het bieden van ruimte voor demonstraties, en het garanderen van de volksgezondheid. Wat ik wel mooi vind, is dat de manifestatie door kon gaan. Jammer, dat het de organisatie niet gelukt is te voldoen aan de gestelde voorwaarden; houden van afstand en aantal deelnemers." Ook DENK is blij dat de demonstratie kon plaatsvinden.

De betoging had als motto 'Free Palestina' en was erop gericht steun te betuigen aan de Palestijnen. De afgelopen periode is het geweld in IsraŽl en de Palestijnse gebieden geŽscaleerd. Van straatgevechten tot raketbeschietingen en bombardementen. Aan beide kanten vielen slachtoffers. De meeste doden vielen in Palestijns gebied. Meer over het conflict en de voorgeschiedenis lees je bij de NOS, of is te zien in deze video van NOS op 3.

Leuzen
Volgens de VVD zijn er tijdens de demonstratie antisemitische leuzen geroepen in het Arabisch. De vertaling is als volgt: "Khaybar Khaybar, O Joden, het leger van Mohammed zal terugkeren". Met deze uitspraak wordt verwezen naar een strijd bij de stad Khaybar in Saoedi-ArabiŽ in de tijd van de profeet, die werd gewonnen door de moslims. Volgens de VVD kan die leus niet door de beugel. Meerding: "Dat slaat terug op de slag bij Khaybar waar een Joods volk werd uitgemoord, dus dat is wel duidelijk antisemitisch en eigenlijk een oproep tot gewelde tegen joden."

Een woordvoerder van de burgemeester laat RTV Utrecht weten: "Ons zijn geen signalen bekend van strafbare uitingen tijdens de demonstratie afgelopen vrijdag. Er is door de politie, zoals bij iedere demonstratie, gelet op strafbare uitingen. Wanneer deze wordt of worden geconstateerd, wordt dit doorgestuurd naar het OM."

Aanstaande donderdag is er weer een raad en dan zullen de vragen van alle partijen aan de orde komen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -