RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

NS roept op om de trein te pakken, ondernemers ondanks versoepelingen nog bezorgd en eindexamens van start


PROVINCIE UTRECHT - Er komen versoepelingen aan, en dus zijn ondernemers blij, en roept de NS op om vooral de trein te pakken vanaf woensdag. Er is dus weer genoeg nieuws over corona. In corona vandaag zetten we alles voor je op een rijtje zodat jij snel weer helemaal op de hoogte bent.

NS: ga weer met de trein (als het rustig is)
De NS wil dat mensen weer met de trein gaan reizen. Blijf weg als het druk is, maar met de trein reizen kan (weer) gewoon, meldt het vervoersbedrijf uit Utrecht.

Nu de volgende ronde versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan, mogen mensen vanaf woensdag weer voor elk reisdoel de trein pakken. Daarvoor was het de bedoeling dat dit alleen voor noodzakelijke reizen gebeurde.

Marjan Rintel, president-directeur van de NS, zegt dat het bedrijf klaar is om treinreizigers van a naar b te vervoeren. "De NS wil niets liever dan Nederland bereikbaar houden en reizigers naar hun plek van bestemming brengen. Tegen onze reizigers zeg ik: 'mijd drukte, maar voel je welkom in de trein.'"

De oproep van de NS is niet verrassend: het bedrijf heeft er financieel een dramatisch jaar op zitten. De NS meldde in februari dat het in het coronajaar 2,6 miljard euro verlies had gemaakt. Het bedrijf verwacht de komende jaren veel minder te verdienen. De NS dacht in februari dat het nog wel eens tot 2025 kon duren voor het aantal reizigers weer op het niveau van voor corona is.

'Bedrijven hebben meer aandacht voor werknemers'
Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben bedrijven over het algemeen meer aandacht voor het welzijn van hun personeel. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Maastricht, op basis van een onderzoek onder 3500 bedrijven.

Vooral bedrijven die alleen in Nederland gevestigd zijn, blijken toegewijd aan het welzijn van hun mensen.

De studie gaf ook voorbeelden van de manier waarop bedrijven aandacht hebben voor het welzijn, bijvoorbeeld via mailcontact en telefoontjes met medewerkers. Ook waren er bedrijven waar werknemers regelmatig een presentje of borrelpakket thuisgestuurd kregen.

173 nieuwe coronagevallen, aantal ziekenhuispatiënten daalt
De provincie Utrecht kreeg er de afgelopen 24 uur 173 nieuwe coronagevallen bij. De meeste gevallen werden vastgesteld in Utrecht (50), Woerden (17) en Amersfoort (13). Dat blijkt uit de dagelijkse coronacijfers van het RIVM.

Het aantal nieuwe gevallen ligt lager dan het gemiddelde over de afgelopen week. Gemiddeld kwamen er elke dag 365 nieuwe gevallen bij. Op maandag is het aantal meldingen van nieuwe coronagevallen wel bijna altijd lager omdat minder mensen zich hebben laten testen in de dagen ervoor.

Zie hier een overzicht van het aantal nieuwe besmettingen in jouw gemeente:De daling in het aantal coronapatiënten dat ergens in Nederland op een intensive care of verpleegafdeling belandde, zet door. In het laatste etmaal kwamen er 138 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis bij. Dat is het laagste aantal sinds 29 november. Ook gekeken naar de afgelopen week zien de cijfers er goed uit. Gemiddeld werden er elke dag zo'n 214 patiënten per dag opgenomen, het laagste niveau sinds 10 maart.

De Jonge: 'Versoepelingen gaan door'
Vanwege de dalende besmettingscijfers gaan de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen door. Dat heeft minister Hugo de Jonge maandagmiddag bekend gemaakt na het corona-overleg op het ministerie van Algemene Zaken.

De cijfers gaan de goede kant op en ook daalde het aantal besmettingen afgelopen week flink. De bezetting in de ziekenhuizen is genoeg afgenomen om te versoepelen.

Lees ook: Utrechtse ondernemers in hun sas met nieuwe versoepelingen: 'Nu breekt de tijd van vooruitkijken aan'

Vanaf overmorgen zullen dierentuinen, pretparken en openluchtmusea weer opengaan, net als sportscholen. Ook terrassen mogen dan langer open blijven.

Ook na versoepelingen zorgen over toekomst winkeliers
Voor veel winkeliers is de pijn na de versoepelingen van de coronamaatregelen nog niet geleden. Want ook al zijn de winkels weer open, en wordt er dus weer geld verdiend, toch zullen sommige ondernemers nog lang last hebben van de coronacrisis. Dat denkt InRetail, de brancheorganisatie voor winkeliers.

De tekst gaat door onder de video.

Ook na versoepelingen zorgen over toekomst winkeliers


Het probleem bestaat er volgens de winkeliersvereniging uit dat als ondernemers financiële steun hebben gekregen van het Rijk, ze dat gedeeltelijk moeten terugbetalen. Zo zien ze een deel van hun winst opgaan aan belastingen. InRetail vindt dat oneerlijk.

120.000 bezoekers per uur voor prullenbakvaccin
Er is een grote vraag naar vaccins van AstraZeneca die overblijven. Dat zegt Bernard Leenstra, initiatiefnemer van Prullenbakvaccin.nl en huisarts in opleiding.

Lees ook: Prullenbakvaccin.nl populair: 'In de piekuren 120.000 bezoekers'

Inmiddels hebben 63 huisartspraktijken zich bij de site aangesloten. Op de website kunnen mensen zien waar er ongebruikte vaccins overblijven. Vervolgens kunnen ze proberen die te bemachtigen. "In de piekuren zien we 120.000 bezoekers per uur. Dat toont het animo", aldus Leenstra.

Studenten helpen bedrijven met bestrijden cybercrime
Zo'n zestig MBO-studenten in Amersfoort gaan vanaf vandaag bij ondernemers langs om ze te helpen bij de strijd tegen cybercrime.

Eén op de vijf ondernemers in het midden- en kleinbedrijf krijgt te maken met digitale criminaliteit, zoals gijzelsoftware en e-mails van fraudeurs.

Nu veel werknemers vanwege corona thuiswerken, is een goede digitale beveiliging nog belangrijker geworden. IT-studenten van ROC Midden Nederland in Amersfoort zijn daarom het project Cyberchef gestart. Ze lichten de ondernemingen door en geven daarna een advies op maat om de digitale veiligheid te verbeteren.

FC Utrecht hoopt op play-offs met publiek
FC Utrecht hoopt woensdag 3000 toeschouwers te mogen ontvangen bij de play-off wedstrijd tegen FC Groningen. De KNVB maakte vandaag bekend dat er publiek bij de wedstrijd mag zijn.

Naast een ticket moeten supporters een negatieve coronatest kunnen laten zien die is afgenomen via testenvoortoegang.nl.

Lees ook: FC Utrecht - FC Groningen woensdag mét publiek

FC Utrecht geeft bij het verkopen van kaartjes voorrang aan seizoenkaarthouders die dit seizoen nog geen wedstrijd hebben bezocht.

Eindexamens begonnen: vakken spreiden en extra herkansing
De eindexamens zijn begonnen voor zo'n 200.000 scholieren die vmbo, havo of vwo doen. Hun voorbereiding is door de coronamaatregelen niet ideaal. Al zijn veel lessen voor de eindexamenkandidaten wel gewoon doorgegaan op school: voor hen werd een uitzondering gemaakt.

Er zijn maatregelen getroffen om het eindexamenleerlingen iets eenvoudiger te maken dit jaar. Zo mogen ze hun vakken spreiden en een examen tussen 17 mei en begin juni doen, of tussen 14 en 25 juni. Ook mogen ze één extra vak herkansen en de uitslag van één vak laten wegstrepen als dat het verschil maakt tussen slagen of zakken.

Vanochtend was RTV Utrecht op het Farel College in Amersfoort. Daar waren zowel de leerlingen als docenten er helemaal klaar voor. "Je werkt er het hele jaar naartoe", zegt havo 5-leerling Marissol Verrips. "Ik ben wel zenuwachtig, maar ik kijk er wel naar uit dat het gaat beginnen. We hebben er zo lang voor gewerkt", vult atheneum 6-leerling Ilse Bestevaer aan.

Lees ook: Eindexamens beginnen: 'Toch nog op de normale manier ons jaar afsluiten'

Een deel van de studenten van het Corderius College in Utrecht deed het eindexamen vandaag op een aparte plek: namelijk op kantoor. Een typische situatie van twee vliegen in één klap. Want de school had ruimte tekort, en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV had juist ruimte over omdat veel werknemers vanuit huis werken. En dus konden leerlingen vandaag aan hun wiskunde-examen beginnen in de kantoortuin van het bedrijf.

De tekst gaat door onder de video.

Eindexamen op Amersfoorts kantoor ingenieursbureau


Maar de Utrechtse scholierenorganisatie LAKS is er niet gerust op. De scholierenvereniging is bang dat eindexamenkandidaten zich minder goed hebben kunnen voorbereiden en dat meer leerlingen zullen zakken.

Corona-inzameling Giro555 levert nog niet veel op
De opbrengst van de Giro555-actie 'Samen tegen corona' heeft vooralsnog minder geld opgebracht dan verwacht.

De inzameling ging woensdag van start bij de Jaarbeurs in Utrecht en is gericht op sneller vaccineren en hulp aan kwetsbare landen. De actie heeft tot gisteravond één miljoen euro opgeleverd. Nooit eerder was de opbrengst van een Giro555-actie na vijf dagen zo laag.

De organisatie denkt dat veel Nederlanders zelf nog met een hoofd vol zorgen zitten door de pandemie, en zegt daar begrip voor te hebben.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -