Van verborgen parel tot hotspot: parkbos De Haar viert vijfde verjaardag

HAARZUILENS - Met haar vijf jaar oud is Parkbos de Haar in landgoed Haarzuilens een piepjong bos. Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat het bos officieel werd geopend en volgens boswachter Floor Woortman weten bezoekers het steeds beter te vinden. "Eerst was het echt nog een hidden gem, maar mede door corona is het gebied steeds populairder."
Boswachter Floor Woortman en ecoloog Tim van de Broek in het parkbos.
Boswachter Floor Woortman en ecoloog Tim van de Broek in het parkbos. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Er werd een half decennium geleden van alles uit de kast getrokken om dit bos te realiseren. Bekende Nederlander zamelden geld in, de Postcodeloterij schonk een bedrag en mensen konden een boom kopen om zelf te planten. Er werden in totaal 70.000 bomen geplant.
Nu, vijf jaar later, blijkt dat allemaal niet voor niets geweest, vinden boswachter Floor Woortman en ecoloog Tim van de Broek. "De bomen groeien harder dan we hadden verwacht", zegt Van de Broek.
Van 'hidden gem' tot hotspot: parkbos De Haar viert vijfde verjaardag
Hij loopt bijna wekelijks een rondje door dit gebied, in alle vroegte, om te kijken hoe de fauna zich ontwikkelt. "Sinds een aantal jaren tel ik de broedvogels hier. Wat je ziet is dat allerlei verschillende bossoorten zich hier langzaam beginnen te vestigen. Eerst meer weidevogels, zoals de kievit, maar nu zijn het de tjiftjaf en de rietzangers. Het is een heel afwisselend gebied. Omdat het zo dichtbegroeid is, is het heel aantrekkelijk voor bepaalde vogels. Die zullen op termijn ook weer verdwijnen, als het bos verandert. Dan kan bijvoorbeeld de grote bonte specht zich hier vestigen."
Parkbos De Haar.
Parkbos De Haar. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Amelisweerd

Het kan dus wel degelijk waardevol zijn om een nieuw bos aan te leggen, zo lijkt de conclusie. Een belangrijk onderwerp in de discussie rondom een ander bekend Utrechts bos: Amelisweerd. Al jarenlang wordt er gesteggeld over de bomenkap daar: het gebied moet wijken voor de verbreding van de A27, maar veel Utrechters zijn het daar niet mee eens. De VVD houdt voet bij stuk: de verbreding moet er komen. In plaats daarvan komt er compensatiebos. Maar volgens de criticasters is zo'n nieuw bos veel minder waard.
En dat is niet onterecht, vinden de boswachters. "Deze twee bossen zijn echt niet met elkaar te vergelijken", zegt Van de Broek stellig. "Zo'n nieuw bos kan nog lang niet tippen aan Amelisweerd. De bosflora en bijvoorbeeld de paddenstoelenflora bij Amelisweerd zijn heel veel ontwikkeld, omdat het al zo oud is. Dat is onbeschrijflijk veel waard."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.