RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM wil behandeling voor Leusdenaar vanwege mishandeling buurman en bedreiging vrouw


LEUSDEN - Hij had er jaren van gedroomd en voor gespaard: een eigen huis met een mooie nieuwe vloer, een designerbank en een mooie koelkast. Maar na meerdere incidenten zegt de woningbouwcorporatie het huurcontract met de 42-jarige inwoner van Leusden weer op. Dat kon hij alleen niet verkroppen. De vrouw die hem aansprak op zijn gedrag, moest uiteindelijk op advies van de politie tijdelijk onderduiken.

Eén incident ging over een ruzie. Volgens de officier van justitie heeft de Leusdenaar daarbij zijn buurman geduwd, die daardoor over een hekje viel en zijn milt scheurde. Maar volgens de verdachte ging het heel anders. De buurman wilde een bloempot van veertig kilo naar hem gooien en struikelde na de worp. Aanleiding voor de vechtpartij zou in ieder geval een opmerking over overlast zijn geweest.

Bedreigingen
Voor de woningbouwcorporatie was ondertussen de maat vol. Het jaarcontract met hun huurder werd opgezegd. Vanaf dat moment begon er een zware tijd voor een medewerker van de corporatie.

Op sociale media-accounts van de medewerker verschenen extreme berichten over haar seksuele geaardheid en over wat de boze huurder haar aan wilde doen. Dat ging zo ver dat in oktober vorig jaar de politie voor haar deur stond. De agenten vertelden dat de vrouw moest onderduiken omdat ze vreesden voor haar veiligheid.

"Van het ene op het andere moment veranderde mijn leven", vertelt het emotionele slachtoffer in de rechtbank.

Schaamte en spijt
De verdenking van mishandeling klopt volgens de verdachte van geen kant. Maar de bedreigingen heeft hij naar eigen zeggen, wél geuit. "Ik schaam me ervoor als u het zo voorleest", zegt hij tegen de rechter. "Maar het is voor mij ook een zware tijd geweest. Ik ben mijn huis kwijtgeraakt. Ik heb hulp nodig om dit te verwerken."

Ook de advocaat van de verdachte ziet geen bewijs voor de mishandeling. Daarnaast vindt hij dat de opmerking 'Mijn leven is kapot, maar als mijn leven eraan gaat, dan dat van jullie ook' niet als bedreiging kan worden gezien. De opmerking is volgens de advocaat op meerdere manieren uit te leggen en daarom niet strafbaar.

Verplichte behandeling
De officier van justitie is het er mee eens dat de verdachte behandeling nodig heeft. Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat de man een borderlinestoornis heeft. De specialist adviseert om hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.

Het Openbaar Ministerie eist daarom een gevangenisstraf van 108 dagen tegen de man, precies even lang als zijn voorarrest. Daarnaast eist de officier van justitie ook nog honderd dagen voorwaardelijke gevangenisstraf. Wanneer de man niet meewerkt aan behandeling, moet hij die alsnog uitzitten. Als laatste wil het OM geen contact meer tussen de verdachte en zijn slachtoffers. Mocht hij ze toch weer benaderen, dan wordt hij direct vijf dagen in hechtenis genomen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -