Stefania (18) klaar voor Songfestival: 'Maar als het zover is, ga ik kapot'

ROTTERDAM - "Leuk, zenuwachtig en serieus." Zo omschrijft Stefania Liberakakis de sfeer achter de schermen bij het Eurovisie Songfestival. Vanavond is de eerste halve finale, donderdag de tweede. Dan komt de 18-jarige Utrechtse uit voor Griekenland.
Stefania (18) klaar voor Songfestival
Waar ze eerder al ontzettend druk was, is het nu haast niet meer bij te benen, vertelt ze. "Echt om de seconde heb ik een interview. Hierna weer één en daarna nog één." Stefania denkt even na. "Dat laat je ook weer goed voelen. Dan weet je dat mensen van je liedje houden."
Daarnaast wordt er natuurlijk hard geoefend. Zo heb je de officiële repetities, maar ook backstage en zelfs op de hotelkamer wordt gerepeteerd. "Wij hebben natuurlijk een hele moeilijke, technische act." Vooral de bewegende trap is tricky, vindt Stefania. "Ik ben daar heel bang voor met mijn hoge hakken."

Repetities

De eerste repetitie ging niet vlekkeloos, geeft Stefania toe. "Ik kan wel liegen en zeggen dat het goed ging. Maar het ging gewoon fout. Je zag bijvoorbeeld de schaduwen van de dansers op de green screen. Dat stelde wel teleur." Maar vervolgens hebben ze dat met het team goed opgepakt, zegt ze. "Ook in Ahoy hielpen ze ons heel erg. En toen ging bij de tweede repetitie echt álles goed."
Op Stefania's Instagram is een deel van de repetitie te zien:
Achter de schermen hangt volgens Stefania een soort festivalgevoel. "Het is echt leuk met z'n allen. Maar het blijft ook Eurovisie", voegt de Utrechtse toe. "Je ziet hier niemand raar rennen of schreeuwen. Mensen zijn serieus maar genieten er wel van."
Vanuit Utrecht krijgt ze veel support. Bijvoorbeeld van studiegenootjes van de Herman Brood Academie. "Maar om heel eerlijk te zijn: ik mis school wel. Het is amazing dat ik dit mag meemaken. Maar ik mis het ook om een normaal tienermeisje op school te zijn."
De tekst gaat verder onder de video.
In veel bookmaker-lijstjes verschijnt Stefania met haar nummer Last Dance in de top 10. Steeds meer beseft ze dat, ongeacht waar ze eindigt, haar leven ná het Songfestival verandert. "Dat zeggen mensen ook steeds tegen me. Hoe ver je ook eindigt: als je voor Griekenland meedoet word je echt gewaardeerd daar. Je blijft dus een carrière hebben."
Ook wordt haar op het hart gedrukt dat ze met alle scenario's rekening moet houden. "Je weet nooit wat er gebeurt met Eurovisie. Ik weet nog niet hoe ik me moet voorbereiden. Moet ik met school stoppen? Dat wil ik natuurlijk ook niet. Het is echt een achtbaan en we moeten maar kijken hoe het afloopt."

'Oh my god, dat moet ik ook doen'

Donderdag is het dus zo ver. "Op dit moment voel ik niet zo veel", geeft ze lachend toe. Maar als ze denkt aan de generale repetitie, die haar woensdag te wachten staat, krijgt ze wel kriebels in haar buik. "Ik hoorde dat veel landen daarvoor zenuwachtig waren." Daar ging van alles technisch fout, met camera's en microfoons die niet werkten. "Ik hoop dat het bij ons niet gebeurt. Maar als je dat hoort, denk je ook: oh my god, dat ga ik ook doen."
Stefania besluit: "Nu voel ik niet zo veel. Maar als het zover is, ga ik denk ik wel kapot." Volgens haar scheelt het wel dat ze zo'n goed en leuk team bij zich heeft. "Dat laat de zenuwen wat afnemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.