Utrechtse studentenvereniging geeft voorlichting over coronavaccins

UTRECHT - De Utrechtse tak van de internationale medische studentenvereniging IFMSA organiseert later deze maand een voorlichtingsavond over vaccinaties. Doel is om zoveel mogelijk mensen in Utrecht te informeren over het vaccin, zodat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken of ze wel of niet het vaccin nemen.
Het initiatief komt van de Utrechtse afdeling die in maart een vaccinatiecommissie heeft opgericht. IFMSA hoopt met de informatiebijeenkomst vooral kansarmen in de maatschappij te bereiken, want volgens de vereniging is deze groep kwetsbaar voor matige voorlichting. Leden gaan daarom vandaag flyeren bij onder meer buurthuizen, migrantenorganisaties en asielzoekerscentra in Utrecht en omstreken.

Vragen beantwoorden

Tijdens de avond spreken onder meer IC-baas Diederik Gommers, voorzitter van het College ter beoordeling van Geneesmiddelen Ton de Boer en arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran. "Zij hebben verstand van vaccinaties en corona en zij gaan alle drie een kort praatje houden", vertelt Rob Hogenhuis van IFMSA.
"We willen zo veel mogelijk mensen die vragen hebben over de coronavaccinatie er toe zetten om die vragen te stellen en te luisteren naar het antwoord van de experts, zodat ze goede informatie hebben of ze zich wél of niet willen laten inenten."
Het is overigens niet per se de bedoeling om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren. "Mensen hebben zelf de keuze, maar niet iedereen heeft de kans om daar goede informatie over te krijgen. We proberen zo objectief mogelijk en zo toegankelijk mogelijk alle informatie te verschaffen."

Veelgestelde vragen

Bij de studentenvereniging zijn inmiddels al meerdere vragen binnengekomen. Een aantal daarvan komt vaker terug, ziet Hogenhuis. "Veel vragen gaan toch wel over hoe het kan dat het coronavaccin zo snel ontwikkeld is en ook of er langetermijneffecten zijn. Mensen willen verder ook weten of dit een terugkerende prik wordt."
De avond vindt op 27 mei volledig digitaal plaats. IFMSA richt zich met name op Utrechters, maar ook andere geïnteresseerden kunnen zich per e-mail aanmelden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.