Dag van nieuwe versoepelingen: 'Ik kreeg zelfs een doosje bonbons omdat iemand zo blij was'

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag worden de coronaregels in Nederland verder versoepeld: doorstroomlocaties zoals dierentuinen en pretparken mogen weer open, net als sport-, dans- en muziekscholen. Ook sekswerkers mogen weer klanten ontvangen en horecabedrijven mogen hun terras van 06.00 tot 20.00 uur open houden. De eerste gebruikers zijn zeer enthousiast: "Mensen kwamen bijna juichend naar binnen."
De versoepelingen zijn mogelijk omdat de coronacijfers snel aan het dalen zijn: het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt flink af en ook zijn er afgelopen dagen minder coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis.

'Hier waren we aan toe'

Bij Theo Meijer Sport in Leusden stond vanochtend nog voordat de sportschool open ging een rij. "Ik heb wel doorgetraind terwijl de sportschool binnen dicht was, want we hadden hier de mogelijkheid om buiten te trainen", vertelt een van de sporters vanochtend. "In het begin vond ik dat wel vervelend, maar omdat we dat toch een half jaar gedaan hebben, vond ik het uiteindelijk toch wel fijn."
Eigenaar Theo Meijer: "Hier waren we aan toe. Het was een jaar van een kameleon zijn. We moesten ons constant aanpassen en er waren constant nieuwe regels waardoor we weer meer of minder mochten doen. We zijn meer bouwvakker dan sportinstructeur geweest, omdat we constant aan het vernieuwen waren. We hebben buiten tenten gebouwd waar mensen kunnen trainen, die tenten moesten we dan weer aanpassen en nu hopen we weer langzaam naar binnen te kunnen."
Sportschooleigenaar Theo Meijer is blij dat zijn zaak weer open mag.
Sportschooleigenaar Theo Meijer is blij dat zijn zaak weer open mag. © RTV Utrecht / RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De Leusdense sportschool heeft in de afgelopen periode financieel gezien flink moeten inboeten, ondanks de verschillende steunpakketten van de overheid. "Een verlies van 30 procent is al minimaal eigenlijk, maar ik ben blij dat we mede dankzij onze loyale leden ons hoofd boven water hebben kunnen houden", doelend op de mensen die hun abonnement lieten doorlopen.
Utrechtse sportschool blij met versoepelingen

'Mensen kwamen bijna juichend naar binnen'

"Eindelijk! Mensen zijn verschrikkelijk blij dat ze weer mogen. Mensen kwamen bijna juichend naar binnen. Ik kreeg zelfs een doosje bonbons omdat iemand zo blij was", vertelt Gerard Onink van Zwembad de Octopus in Leusden enthousiast. Op de zwemlessen na is het water van het Leusdense zwembad de afgelopen maanden ongebruikt gebleven.
Jan Miedema begeleidt het doelgroepzwemmen en mocht vanochtend ook weer aan de slag. "Het doelgroepzwemmen is bedoeld voor mensen die reuma hebben of terugkomen van een blessure. Daar is dit bad ideaal voor, want het is extra warm en het zwembad is verstelbaar zodat de bodem minder diep wordt."
Renee is een van de aanwezige zwemmers vanochtend. Ze heeft reuma en voor haar is het de eerste keer sinds december dat ze weer zwemt. "Het doet me goed, maar ik merk wel dat ik er op achteruit ben gegaan. Alles zit helemaal vast, dus hopelijk gaat dat hopelijk veranderen. Je kunt hier makkelijk bewegen in warm water en zorgen dat je weer soepel wordt. Dat doet gewoon heel veel goed."
Renee en Theo in zwembad de Octopus in Leusden.
Renee en Theo in zwembad de Octopus in Leusden. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Theo sluit zich daarbij aan. Hij is chauffeur en viel in 2018 van zijn vrachtwagen af. "Daarbij heb ik mijn heup gebroken. Daarom ben ik in 2019 met zwemmen begonnen, daar neem ik speciaal vrij voor. Doordat je in het water zwemt, heb je wat minder energie nodig en maak je de boel los. Ik had ook last van m'n schouders, maar dat komt ook allemaal los."
Miedema benadrukt hoe belangrijk zwembaden zijn, maar vooral het bad in Leusden. "Dit is een vrij uniek bad in Nederland. Dus als ik als vrijwilliger een oproep mag doen: houd dit zwembad open. (...) Alle zwembaden zouden altijd open moeten blijven, maar zo'n zwembad voor mensen die echt niets anders kunnen: houd het zwembad open!"

Openluchttheater Soest blijft dicht

Hoewel de versoepelingen vooral positief zijn voor veel sportscholen en ondernemingen, geldt dat niet voor openluchttheater Cabrio in Soest. Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen vanaf vandaag voor maximaal dertig personen open, maar voor het openluchttheater is dat niet lucratief voor artiesten.
"Dertig is eigenlijk net te weinig. Normaal kunnen we duizend mensen ontvangen. Als je dat maal 20 euro doet, kun je het daarvoor echt niet doen. Artiesten willen gewoon nog heel even wachten", zegt voorzitter Emil Los. "We hopen dat de volgende stap wordt dat je eigenlijk op anderhalve meter afstand bijvoorbeeld honderd mensen kunt ontvangen, maar misschien moeten we bij vijftig ook al gaan bewegen."
Los is in ieder geval positief gestemd over de nabije toekomst: "We zitten ons niet te verbijten, we zijn blij dat er een aparte status voor buiten is. Nog één stapje en dan sluiten we aan bij alle zwembaden en terrassen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.