Leerdamse kapper mag niet meer knippen en gaat drugs dealen: nu staat hij voor de rechter

LEERDAM - Toen kapper Nechirwan I. vorig jaar door de coronacrisis moest stoppen met knippen, moest hij toch wat geld verdienen. Toen een plaatsgenoot hem vroeg om harddrugs te dealen, zei hij ja. Huilend vraagt hij vandaag aan de rechter of hij naar huis mag om voor zijn kind te zorgen.
Leerdamse kapper voor de rechter wegens drugshandel

Crimineel samenwerkingsverband

In totaal staan er vandaag drie verdachten uit Leerdam en één uit Delft voor de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie vormen ze een crimineel samenwerkingsverband. Onder leiding van Rachid IJ. zou er geruime tijd drugs zijn gedeald. Wanneer hij op vakantie gaat, neemt zijn zus Samira de aansturende rol over volgens het OM.
Bij de verdachten thuis werden grote geldbedragen gevonden. In de huurwoning van Samira IJ. in Delft werden naast geld, ook luxe sieraden, handtassen, schoenen en zonnebrillen gevonden. Het OM denkt dat dit met drugsgeld is betaald. De criminele winst loopt volgens het OM in de tonnen.

Kapper voor de rechter

Kapper Nechirwan is niet de belangrijkste verdachte in dit onderzoek. Het Openbaar Ministerie ziet hem als loopjongen en niet als hoofdverdachte. Maar zijn verhaal is wel het meest tragische dat de rechtbank vandaag aanhoort. De verdachte heeft een autistische zoon en zijn vrouw kan de zorg in haar eentje amper aan.
Nechirwan werkt daarom mee met het onderzoek, bekent zijn rol en hoopt dat hij daarom de rechtszaak in vrijheid af mag wachten. Huilend zegt hij: "Ik hoop dat ik naar huis mag."
"Ik heb al tegen hem gezegd dat hij hier niet voor is gemaakt," zegt zijn advocaat Anis Boumanjal tegen de rechter. "De grote jongens huilen namelijk niet. En zeker niet bij mij."

Schorsen voorlopige hechtenis

De rechtbank besluit dat Nechirwan morgen naar huis mag. Hij mag geen contact hebben met andere verdachten en moet zich melden bij de reclassering. Maar dat geldt niet voor de drie andere verdachten.
Rachid IJ, Samira IJ en Youssef H. willen alle drie niks vertellen over de verdenking. Er zijn meerdere pseudokopen gedaan, waarbij de politie drugs koopt om zo bewijs te verzamelen. Het Openbaar Ministerie denkt dat dit drietal de belangrijkste spelers zijn in de criminele bende.
En ook al is één verdachte net vader geworden en wil een ander voor haar demente vader zorgen: toch blijven ze allemaal vastzitten. De rechtbank rekent het ze aan dat ze zich beroepen op hun zwijgrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.