Uitbraak neemt verder af, kinderboerderij weer open en ruim helft van kaarten Utrechts testfestival verkocht

PROVINCIE UTRECHT - Opnieuw zijn vandaag versoepelingen ingegaan. Vanaf nu zijn onder meer dierentuinen, pretparken en sportscholen weer open. Ook zijn de openingstijden voor terrassen verruimd. Daarover gaat het onder meer in onze rubriek corona vandaag.

Versoepelingen

Een vreugdevolle dag dus, voor veel horeca-ondernemers, sekswerkers en sportschoolhouders:
We mogen weer naar de sportschool

Nieuwe coronabesmettingen

Tussen dinsdagochtend en vanochtend zijn 4613 nieuwe coronagevallen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit betekent dat de uitbraak verder afneemt.
In de afgelopen zeven dagen zijn 33.354 positieve tests gemeld. Dat komt neer op gemiddeld 4765 nieuwe gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds 11 maart. Het gemiddelde daalt voor de tiendeachtereenvolgende dag.
In Utrecht kregen 109 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Bekijk de meest actuele regionale cijfers op onderstaande kaart:

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis hardst gedaald sinds 1 januari

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalt steeds sneller. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) noteerde vandaag een afname van 147 patiënten in 24 uur. Dat is de grootste daling sinds 1 januari.
In totaal liggen nu nog 2002 mensen in het ziekenhuis met covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. De meesten liggen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares zijn nu nog 637 coronapatiënten opgenomen, 9 minder dan een dag eerder.

Ruim helft van kaarten Utrechts testfestival verkocht

Van het tiendaagse Utrechtse kunstfestival Spring dat morgen begint, is ruim de helft van de kaarten verkocht. Dat zegt de organisatie tegen het ANP. Het festival is het enige culturele testevenement dat deze maand op de planning staat.
In totaal zijn er verspreid over tien dagen 3500 kaarten beschikbaar voor het culturele testevenement dat met een negatief sneltestbewijs kan worden bezocht. In onder meer theaters, een kerk en in poppodium TivoliVredenburg treden internationale kunstenaars op.

Fieldlab-experiment voor evenementensector in Jaarbeurs

De evenementensector houdt morgen in de Jaarbeurs in Utrecht een Fieldlab-experiment om te zien of beurzen met coronamaatregelen veilig georganiseerd kunnen worden. Er doen ongeveer 180 exposanten mee aan de eendaagse beurs genaamd EventSummit. Er worden 1000 tot 1200 bezoekers verwacht, aldus de organisator.
Volgens de organisator is dit het eerste Fieldlab-experiment voor een beurs. Daarbij is volgens hem sprake van een heel andere dynamiek dan bij de Fieldlab-experimenten rond festivals en theatervoorstellingen. Bezoekers moeten vooraf een negatief testbewijs voor corona kunnen laten zien. Bij het rondlopen over de beurs moeten bezoekers mondkapjes op, maar bij de stands mogen deze worden afgedaan.

Met 'boekenmandje' en mondkapje weer naar de bieb

Naar de bieb om een boek voor een regenachtige dag uit te zoeken? Vanaf morgen kan het weer. Dan gaan de bibliotheken na een maandenlange sluiting wegens corona weer open en zijn bezoekers weer welkom. Wel moeten ze zich strikt houden aan de coronamaatregelen, zoals een mondkapje en het gebruik van een 'boekenmandje'.

Voorlichting over coronavaccins

De Utrechtse tak van de internationale medische studentenvereniging IFMSA organiseert later deze maand een voorlichtingsavond over vaccinaties. Doel is om zoveel mogelijk mensen in Utrecht te informeren over het vaccin, zodat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken of ze wel of niet het vaccin nemen.
Het initiatief komt van de Utrechtse afdeling die in maart een vaccinatiecommissie heeft opgericht. IFMSA hoopt met de informatiebijeenkomst vooral kansarmen in de maatschappij te bereiken, want volgens de vereniging is deze groep kwetsbaar voor matige voorlichting. Leden gaan daarom vandaag flyeren bij onder meer buurthuizen, migrantenorganisaties en asielzoekerscentra in Utrecht en omstreken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.