Utrecht wil Airbnb-verhuur aan banden leggen

© Tobias Bos
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad stemt vandaag over strengere regels voor de verhuur van vakantiewoningen, bijvoorbeeld via platforms zoals Airbnb. Verhuurders krijgen als het aan wethouder Klaas Verschuure ligt een meldplicht, mogen maximaal zestig nachten per jaar hun woning verhuren en kunnen enorme boetes krijgen als zij zich niet aan de regels houden.
Particuliere verhuurders hebben zich nu verenigd in brancheorganisatie Host Club Utrecht. Ze zijn fel tegen deze plannen. Voorzitter Werend Griffioen vindt vooral de meldplicht een pijnpunt. "De gemeente wil dat gebruiken als controlemiddel, maar wat daarbij komt kijken, is dat er vaak onvoorziene dingen gebeuren. Vliegtuigen arriveren te laat, mensen willen toch wat langer blijven: dat kan leiden tot allerlei vergissingen en dan kunnen wij een boete krijgen. Daar zitten we niet op te wachten."
Zo is hij bijvoorbeeld bang om per ongeluk over de zestig nachten te komen: "Je hebt je altijd aan de regels willen houden, maar je kan je vergissen, en dan ben je in overtreding. Ook als je vergeet te melden, riskeer je een boete."

Actiegroep

Egbert Wesselink van de stichting Binnenstad030 hoopt daarentegen wel dat de regels strenger worden. "Fantastisch zou dat zelfs zijn", lacht hij. "Woningen zijn om in te wonen, niet om te verhuren. En daarnaast: het is al veel te druk in de binnenstad, laten we vooral proberen het rustiger te krijgen."
Volgens hem zijn het vooral gewiekste ondernemers die panden opkopen om op die manier een flinke extra zakcent te verdienen aan het verhuren van kamers. "Zij kopen panden voor enorme bedragen. Huizen die gewone Utrechtse gezinnen ook graag zouden willen hebben om in te wonen."

Massa-toerisme

In Amsterdam zijn de regels eerder al aangescherpt toen steeds meer inwoners hun huis gingen verhuren en massa's toeristen kwamen. Verhuurder Griffioen vindt het echt niet kunnen om zijn stad met de hoofdstad te vergelijken. "Utrecht is een grote provinciestad en bij lange geen Amsterdam met acht miljoen toeristen per jaar. Utrecht heeft geen Rijksmuseum en de Wallen, dus hier is het lang nog niet zo erg."
Wesselink snapt daar niks van. "Waarom zou je als bewoner nou blij zijn met die extra drukte? De toeristen komen alleen maar consumeren. Wij hebben echt een enorm woningtekort, dus volgens mij doe je daar alleen de middenstand een plezier mee."
En die in dit moeilijke jaar een steuntje in de rug geven, dat vindt Wesselink niet nodig: "We hebben juist minder horeca nodig, niet meer. Utrecht is vol genoeg."
Volgens Griffioen wordt het spannend vandaag in de raad: "Over de meldplicht is het een beetje half om half en de meeste raadsleden voelen er ook veel voor om de boetes te verzachten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.