Oud materiaal uit Domtoren krijgt tweede leven, ideeën van inwoners gevraagd

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
UTRECHT - Oude stenen en ornamenten die tijdens de restauratie van de Domtoren in Utrecht worden vervangen, krijgen een nieuw leven. Het restmateriaal moet komende tijd worden verwerkt in bijvoorbeeld kunst- en bouwprojecten in de stad.
Op dit moment wordt iedere twee weken een volle container met puin en blokken van de Domtoren gehaald. Het plan is om dit eind 2024 weer te laten terugkeren in de publieke ruimte.

Nieuwe bestemming

Aanvankelijk wilde het stadsbestuur het oude materiaal gebruiken als fundament voor nieuwe rijkswegen, maar dat plan is van tafel, laten Utrecht Marketing en de gemeente weten. "We hebben het eigenlijk gered van de snelweg", zegt projectleider Sander Griffioen lachend.
Griffoen: "Stichting Utrechts EigenDom heeft aangegeven: het zou veel mooier zijn als we al het materiaal dat van de Domtoren komt, kunnen terugbrengen naar de stad, of op andere manieren ter beschikking kunnen stellen aan consumenten. We wilden het materiaal op een mooie manier terugbrengen."

Ideeën van inwoners

De gemeente Utrecht wil inwoners van de stad laten meedenken over wat er met het materiaal precies gemaakt moet worden. Voor de beste ideeën wordt vervolgens materiaal beschikbaar gesteld om zelf of samen met een Utrechtse maker aan de slag te gaan, waarna het product in de winkel komt te liggen.
Griffioen: "We stellen blokken ter beschikking, waarbij je niet direct ziet dat het van de Domtoren komt. En daarnaast heb je stukjes puin die we met name voor de ideeënwedstrijd en voor circulaire projecten in de stad willen gebruiken." Wat die projecten precies inhouden, wordt later bekendgemaakt.

Veiling

Verder wordt een deel van de ornamenten uit de toren geveild en worden oude stenen te koop aangeboden. Ook is er een loting waarbij een "duidelijk herkenbaar stuk toren" wordt verloot, meldt Utrecht Marketing.
De opbrengst van verkoop en veiling gaat naar het lichtkunstwerk dat de betrokken partijen terug willen brengen in de Domtoren. "Voordat de steigers om de Domtoren werden gebouwd, was er een lichtkunstproject dat onderdeel was van Trajectum Lumen, een project met 18 lichtkunstwerken door de hele stad. Dat kunstwerk willen we graag laten terugkeren omdat iedereen daar mooie herinneringen aan heeft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.