Anton Geesink geëerd met eigen herdenkingsmunt

UTRECHT/HOUTEN - Anton Geesink is postuum geëerd met een speciale munt. Het is de eerste herdenkingsmunt die de Koninklijke Nederlandse Munt in Houten dit jaar heeft uitgebracht. Het ontwerp van het 'vijfje' is vanmorgen ceremonieel onthuld bij het standbeeld van de top-judoka door zijn kleindochter Leonie Geesink.
Het vijfje van Anton Geesink.
Het vijfje van Anton Geesink. © Koninklijke Nederlandse Munt
De munt is een wettig betaalmiddel met een waarde van 5 euro en verschijnt voor verzamelaars ook in zilver en in goud (waarde: 10 euro). Over een maand wordt het eerste exemplaar geslagen. Ook verschijnt er een speciale set 'Tokio toen en nu' met het Anton Geesink Vijfje en een exclusieve zilveren penning van Noël van 't End, de huidige wereldkampioen judo uit Houten.

Zestig jaar geleden

De internationaal vermaarde Utrechter Geesink (1934-2010) won zestig jaar geleden als eerste niet-Japanner het wereldkampioenschap judo in de zwaarste klasse. Later zou hij die titel nog twee keer in de wacht slepen. In 1964 werd hij in Tokio olympisch kampioen. Ook won hij 21 keer het Europees kampioenschap judo. Toen hij zich toelegde op het Grieks-Romeins worstelen werd hij daarin drie keer Nederlands kampioen.
Anton Geesink won op 25 oktober 1964 olympisch goud.
Anton Geesink won op 25 oktober 1964 olympisch goud. © ANP
Niet alleen Geesinks fysieke prestaties lieten hun sporen na in de sportwereld. Hij ijverde om de ingewikkelde spelregels van het judo begrijpelijker te maken en is de geestelijk vader van de blauwe judopakken. Voorheen droeg een van beide judoka's een rode band tijdens de wedstrijd. Met de intrede van de tv werden contrasterende pakken ingevoerd, waardoor het voor het publiek, maar ook de scheidsrechter eenvoudiger werd om de verrichtingen te volgen.

Sporticonen

Geesink opende een sportschool in de Utrechtse wijk Ondiep. De straat waar tot voor kort nog judolessen werden gegeven heet tegenwoordig de Anton Geesinkstraat. Voor de ingang van de Jacobikerk in Wijk C is een standbeeld voor de Utrechter opgericht. Het Anton Geesink Vijfje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën, in een serie die meer Nederlandse sporticonen - zoals Johan Cruijff en Fanny Blankers-Koen uit Lage Vuursche - herdenkt.
Met een geconcentreerde blik hield Anton Geesink zijn olympische tegenstander twintig seconden in een houdgreep.
Met een geconcentreerde blik hield Anton Geesink zijn olympische tegenstander twintig seconden in een houdgreep. © Koninklijke Nederlandse Munt
De Geesink-munt is ontworpen door kunstenaar Malin Persson. Op de voorkant staat het hoofd van Willem-Alexander met het symbool van de Kodokan, de eerste judoschool die in 1882 in de Japanse hoofdstad werd opgericht. Op de andere kant staat de geconcentreerde blik Geesink, die tijdens de olympische finale van 1964 zijn tegenstander in een houdgreep hield. Cirkels symboliseren de twintig seconden die de greep moet duren en verbeelden tegelijk een rijzende zon.
Een speciale set 'Tokio toen en nu' herdenkt ook de huidige wereldkampioen judo Noël van 't End.
Een speciale set 'Tokio toen en nu' herdenkt ook de huidige wereldkampioen judo Noël van 't End. © Koninklijke Nederlandse Munt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.