Taakstraf en voorwaardelijke celstraf geëist tegen journalist Ans Boersma

Ans Boersma in 2019
Ans Boersma in 2019 © NOS.nl
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist 120 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf tegen de Utrechtse journalist Ans Boersma (32). Boersma pleegde volgens het OM valsheid in geschrifte om haar Syrische ex-vriend Aziz A. in 2014 aan een visum te helpen. A. wordt verdacht als kopstuk van de islamitische terroristische organisatie Jabhat al-Nusra.
Boersma en A. leerden elkaar kennen in Turkije, waar Boersma werkte als correspondent voor Het Financieele Dagblad. Daar zou Boersma volgens het OM voor het eerst kennis hebben genomen van de betrokkenheid van A. bij de rebellengroep. Dat Boersma wist van zijn verleden werd vorig jaar al door A. bevestigd in opnames van afgeluisterde gesprekken. Ze zou per ongeluk zijn Twitter-account bekeken hebben omdat hij zijn iPad niet had vergrendeld.

Onvoorstelbaar

Desondanks probeerde ze A. aan een toeristenvisum te helpen, waarvoor een vals diploma en een vals paspoort werden overlegd. Het visum werd destijds niet toegekend. A. zit sinds 2018 vast in Nederland. Hij werd in 2017 door andere Syriërs herkend tijdens een lezing in het Amsterdamse debatcentrum De Balie.
Het OM verwijt Boersma naïviteit in het nagaan van A.'s achtergrond. Zij had bij het aanvragen van het toeristenvisum bijvoorbeeld kunnen opmerken dat A. op de datum dat hij zijn diploma ontving nog vast zat in de gevangenis. Daarnaast is het volgens de officier van justitie 'onvoorstelbaar dat ze zich, als journalist, niet verder heeft verdiept in Jabhat al-Nusra toen hij haar vertelde daarbij betrokken te zijn geweest'. Boersma ontkent dat ze wist van het verleden van haar ex-vriend. Volgens de journalist komt het bovendien wel vaker voor dat een roepnaam sterk verschilt van de naam op een paspoort.

Kanon op een mug

In een interview in NRC afgelopen weekend deed Boersma uit de doeken wat voor effect de zaak op haar persoonlijke leven en haar kansen in het werkveld heeft gehad. "Er is in deze zaak met een kanon geschoten op een mug", laat ze de krant weten. Door alle commotie rondom de zaak heeft Boersma nog altijd weinig journalistiek werk. Desondanks had de journalist er alle vertrouwen in dat ze als een vrij vrouw naar buiten zou lopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.