Dit zijn de effecten van de pandemie in Utrecht: ondernemers hard getroffen en polarisering neemt toe

'Coronacirkels' in het Griftpark.
'Coronacirkels' in het Griftpark. © RTV Utrecht
UTRECHT - Het coronavirus waart inmiddels een jaar lang door Utrecht. En dat heeft zijn sporen achtergelaten. In het rapport 'Samenwerken aan een veerkrachtige stad' buigen de Taskforce Maatschappelijke Effecten Corona en de Utrecht Monitor 2021 zich over de vraag wat die sporen precies zijn.
Het beeld dat het rapport schetst, is niet rooskleurig. Ondernemers in Utrecht zijn hard getroffen door de crisis. Veel maatschappelijke organisaties komen in de problemen en de complexe zorgaanvragen vanuit de WMO en de jeugdwet nemen toe. Bovendien blijkt de pandemie een voedingsbodem voor ondermijning en criminaliteit, en zijn er signalen dat de polarisatie toeneemt.

Veerkracht

Toch zijn er ook een paar lichtpuntjes. Zo blijkt uit de analyse dat de waardering voor de openbare ruimte, de parken en de groene omgeving in de stad blijvend is toegenomen. Ook blijft veel van de werkgelegenheid in de stad in stand. Het rapport wijst ook op de grote veerkracht van de Domstad. Utrecht kent een hoge brede welvaart, is sociaaleconomisch sterk met een gunstige economische structuur en een relatief jonge en hoogopgeleide bevolking.
Gebruik die veerkracht ook om het herstel te bespoedigen, adviseert de Taskforce. Volgens het rapport zou de gemeente er goed aan doen om samen met partners te blijven investeren in de gezonde groei van de stad. Het rapport wijst er echter ook op dat niet iedere Utrechter zichzelf zal kunnen redden na de crisis. "Versterk de veerkracht van specifieke groepen die hard geraakt zijn door de crisis en er niet op eigen kracht bovenop komen", aldus het rapport, "en zorg dat iedereen kan profiteren van het herstel."

Gerichte maatregelen

De maatschappelijke en economische effecten van de pandemie zullen naar verwachting nog lang voelbaar zijn in de stad. De coronacrisis heeft de scheidslijnen in de stad versterkt. Volgens de Taskforce zijn daarom "gerichte maatregelen nodig om te zorgen dat bepaalde groepen, sectoren en gebieden niet achterblijven in het herstel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.