Middelbare scholen verdeeld over complete heropening: 'Voor 4 weken de boel op stelten zetten?'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Het schooljaar is bijna voorbij, maar op de valreep krijgen veel middelbare scholen nog een uitdaging voor de voeten geworpen. Komend weekend beslist het kabinet namelijk of het voortgezet onderwijs weer helemaal open mag, misschien zelfs zonder anderhalve meter. Maar veel scholen zien het niet zitten om het rooster zo vlak voor de zomervakantie nog een keer om te gooien, blijkt uit een peiling van CNV Onderwijs.
Op het Griftland College in Soest, waar rector Kees Versteeg met de spreekwoordelijke scepter zwaait, zijn ze niet enthousiast over de kabinetsplannen. Het heeft met een aantal zaken te maken, legt hij uit. "Veel medewerkers zijn nog niet gevaccineerd en er zijn bijna geen lesweken meer, nog een stuk of vier. Het heeft geen zin om daarvoor de boel op stelten te zetten", zegt Versteeg.

Noodzaak om leerlingen bij elkaar te brengen

De leerlingen gaan nu twee à drie dagen per week naar school op het Griftland College. "We zien wel de noodzaak om ze bij elkaar te brengen en gaan daarom bijvoorbeeld een cultuurweek en wat andere activiteiten op school organiseren. Maar die zijn buiten."
Het verhaal van Versteeg wordt breed gedragen, blijkt uit een flitspeiling van CNV onderwijs. Ruim de helft van de 1380 respondenten wil niet dat het voortgezet onderwijs helemaal opengaat. En driekwart van de leden ziet het niet zitten als ook de anderhalve meter wordt losgelaten. Ruim 15 procent wil dat de scholen wél weer zo snel mogelijk open gaan.

'Wij volgen het Kabinet'

Tot die laatste groep hoort Arnoud Messelink, rector van het Corderius College in Amersfoort. "We zijn nog bezig met het maken van de plannen, maar als het kabinet besluit dat de scholen helemaal open kunnen, willen wij dat volgen."
Messelink benadrukt dat het ingewikkeld is omdat de belangen uiteenlopen. "Leerlingen willen graag naar school, maar er zijn ook leraren die wel helemaal open willen. Anderen in de organisatie maken zich zorgen over besmettingen. Bovendien is nog lang niet iedereen gevaccineerd", benadrukt de rector.

Dinsdag persconferentie

Mocht het kabinet groen licht geven, dan wil Messlink kijken hoe de school weer veilig open kan. "Als de anderhalve meter tussen leerlingen wordt losgelaten, is het nog onderwerp van discussie of dat tussen leerlingen en docenten ook zo gaat."
Morgen is er een Catshuisoverleg waar de eventuele heropening van de middelbare scholen onderwerp van gesprek is. Dinsdag horen de scholen wat het kabinet besloten heeft, dan staat er weer een persconferentie op de planning.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.