Leidsche Rijn krijgt groot cultuurcentrum, raad stelt 45 miljoen beschikbaar

© RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
UTRECHT - De gemeenteraad van Utrecht heeft gisteren een plan goedgekeurd om een cultuurcentrum te bouwen op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. De raad heeft 45 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project. Opvallend detail, er is nog helemaal geen ontwerp voor het gebouw.
Het was al heel lang het plan om een 'culturele trekker van formaat' te bouwen in het centrum van Leidsche Rijn. In eerste instantie zou er een theaterzaal moeten komen. Maar dat plan werd een aantal jaar geleden losgelaten. Het plan dat er nu ligt wordt een verzamelplaats voor allerlei culturele uitingen, onder de naam Berlijnplein.

Verzamelgebouw

"Passend bij de invulling van Berlijnplein als geheel, ontstaan binnen de gebouwdelen inhoudelijke en organisatorische eenheden, variërend van formaat en in karakter", schrijft de gemeente in een brochure. "Voor de podiumkunsten komt er een huis voor nieuwe dansvormen, een huis voor theater en studio's voor muziek en audiovisuele media. Er komen werkplekken voor jonge en gevestigde kunstenaars en makers uit de beeldende kunst, mode en design en een presentatieruimte voor een experimenteel publieksprogramma voor en door makers uit Leidsche Rijn, de stad en daarbuiten."
Dat er nog geen ontwerp is, past binnen het concept van Berlijnplein. Het moet namelijk een levendig circulair cultuurcluster worden dat moet groeien via co-creatie. Dat laatste wil zeggen dat er wordt samengewerkt waarbij alle partners invloed hebben op het proces. Met circulair bouwen wordt beoogd om het pand zo duurzaam mogelijk neer te zetten.

Geen grote theaterzaal

Coalitiegenoot D66 is enthousiast. Ellen Bijsterbosch zou Berlijnplein graag uitbreiden met feestruimtes. "Nachthoreca, ik zie het helemaal zitten, dance-battles, club-avonden en nachtexposities." Maar dat moet dan wel op de fiets, want tegelijkertijd stelt Bijsterbosch voor om de parkeerplaatsen rond het Berlijnplein te verwijderen. Wethouder Anke Klein (D66) zei toe over vijf jaar te bekijken of een deel van de parkeerplaatsen opgeheven kan worden.
Je kan er een smaakje krijgen dat nergens anders te krijgen is
Ellen Bijsterbosch (D66)
Van de PVV hoeft het hele project niet. Henk van Deùn: "Wij investeren liever in veiligheid, wonen en infrastructuur." Ook de VVD stemde tegen. De liberalen opteren voor een grote theaterzaal en noemen dit project 'geen culturele trekker van formaat'.

Financiële risico's

Op de financiering is veel kritiek. Stadsbelang Utrecht noemt het besluit een blanco cheque. SP-voorman Tim Schipper noemde het project verschrikkelijk duur, en daarom stemde hij tegen. Schipper vreest dat met Berlijnplein dezelfde fouten worden gemaakt als met het Muziekpaleis, dat inmiddels Tivoli-Vredenburg heet. Dat gebouw werd tijdens de bouw bijna 60 miljoen euro duurder dan begroot. En na de oplevering moest de jaarlijkse subsidie met miljoenen omhoog om het gebouw overeind te houden.
De VVD pleitte ervoor om nu geen 45 miljoen euro uit te trekken voor het plan, maar eerst 10 miljoen ter beschikking te stellen om de plannen concreet te maken. Daarna zou de rest van het geld beschikbaar gesteld kunnen worden om het project uit te voeren. Dit voorstel van de liberalen haalde het niet.

Smaakje

GroenLinks en D66 steunden de plannen uiteraard van harte. Ellen Bijsterbosch (D66): "Omdat je er een smaakje kan krijgen dat nergens anders te krijgen is." Verantwoordelijk wethouder Anke Klein maakte juist gister bekend dat de gemeente 20 miljoen euro tekortkomt op de jaarlijkse begroting. Daarom gaan de belastingen omhoog. Voor Berlijnplein trekt ze 45 miljoen euro uit: "Het wordt het culturele hart van Leidsche Rijn en het nog ontbrekende stuk van de puzzel van Leidsche Rijn centrum."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.