RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verstopte binnentuin Domkerk weer open na verbouwing

1/3
UTRECHT - De renovatie aan De Pandhof in Utrecht is voltooid en de tuin is weer open voor publiek. Tijdens de coronacrisis was de binnentuin naast de Domkerk gesloten. De coronacrisis, een extreem droog voorjaar en de buxusmot zorgden ervoor dat de eens zo weelderige hagen en perken op sterven na dood waren. De eigenaar (Universiteit Utrecht) besloot bijna alle planten te vervangen.

Weg zijn de volle buxushagen en de rijkgevulde tuinvakken met kruiden en sierplanten. Het verscholen hof achter de Domkerk heeft tijd nodig om tot wasdom te komen. In de zanderige tuinvakken komen de eerste planten op, maar zo levendig en groen als het was is het nog lang niet. Als de tuin straks volgroeid is moet die minstens zo mooi zijn als voorheen en ook nog eens klimaat- en buxusmotproof.

 De tuin heeft nog tijd nodig om te groeien. De tuin heeft nog tijd nodig om te groeien. | Foto: RTV Utrecht

De Pandhof zit verscholen tussen de Domkerk en het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht aan het Domplein. Bezoekers kunnen via een indrukwekkende toegangspoort gratis naar binnen. De verborgen tuin is al jarenlang een publiek geheim. Voor de coronacrisis wisten 300.000 tot 400.000 mensen per jaar De Pandhof te vinden.

Parkeren en koffie drinken
Hortulanus Gerard van Buiten van de Botanische Tuinen maakte het plantenplan. "Ik heb gezegd: laten we er beplanting zetten die het hele jaar mooi en interessant is en het publiek ook nog wat biedt. Hier en daar geven we ook nog een knipoog naar het medicinale verleden. Er staat nu bijvoorbeeld zoethoutwortel, lavendel en stokroos in."

Projectleider Frank Kooiman noemt de Pandhof een toonaangevend stukje Utrecht. "Wat er nu staat is toch redelijk klein. Het begint al wel een beetje te groeien. Het ziet er nog een beetje kaal uit, maar als je straks in die tuin rondloopt is er altijd wat te beleven."

Het medicinale verleden van de tuin is vermoedelijk pas in de jaren '60 ontstaan. "De grap is: het is nooit een kloostertuin geweest voor zover wij weten", zegt Van Buiten. De binnenplaats werd onder andere gebruikt als parkeerplaats. Kooiman: "En de buurt dronk er wel eens koffie en er stonden een paar kastanjebomen." In de jaren '70 maakte een groep vrijwilligers maakte samen met de gemeente een kruidentuin van de Pandhof, met buxushagen rond de perken.

Sindsdien was het diezelfde groep vrijwilligers die de tuin onderhield. In overleg met de Botanische tuin zaaiden zij elk jaar eenjarige sierplanten tussen de kruiden en de laatste jaren bestreden ze met man en macht de buxusmot. Die groep vrijwilligers is gestopt. Het hoofd van de vrijwilligers zou geen tijd meer hebben.

Vrijwilligers
Vrijwilligersleider Sies Jonkman zegt zelf "zeker niet vrijwillig" gestopt met het onderhoud van de Pandhof. Sinds de jaren zeventig werkte hij met een team vrijwilligers aan het onderhoud van de buxushagen en de kruidentuin. "Vooral in de zomer was het haast romantisch, in die tuin werken met de ondergaande zon."

 Vrijwilligers van de Pandhof in de tuin voor de renovatie. Vrijwilligers van de Pandhof in de tuin voor de renovatie. | Foto: Peter Knieriem / RTV Utrecht

Jonkman zegt eigenlijk niet meer over de zaak te willen praten, maar kan het niet laten toch zijn hart uit te storten. De tuin was al die jaren een groot deel van zijn leven. Dat hij moest stoppen doet hem pijn. "Maar voor mij is het belangrijk dat ik het nu loslaat."

Een dag voor de oude buxushagen en andere planten uit de tuin werden getrokken is Jonkman nog foto's gaan maken. "Het zag er niet meer uit. Dood, dor en verwilderd. Zo gaat dat dus als je een halfjaar niks meer doet aan de tuin."

Het contact met projectleider Kooiman is wel goed, zegt Jonkman. Ook krijgt hij nog een afscheid van de universiteit. In de toekomst wordt gekeken of vrijwilligers weer een rol van betekenis kunnen spelen in de tuin.

Sterke hagen en langlevende planten
De buxushagen die zo geteisterd werden door droogte en motten zijn vervangen door de Lonicera. Een sterke kamperfoelie, waarvan er nu nog maar een paar droevige bosjes uit de grond steken. Plantenexpert Van Buiten: "Dat haagje heeft wel een paar jaar nodig om echt mooi strak te worden. Het nadeel van die plant is dat je hem veel moet bijknippen. Het voordeel is dat als er straks iemand intrapt en er breken een paar takken, dan groeit hij zo weer dicht. Bij andere heggen blijft er dan lang een lelijk gat zitten."

De overige beplanting is sterk en zo uitgekiend dat het hele jaar door bloeiende planten te zien zijn. De wat "saaie" kruiden werden door vrijwilligers jaarlijks aangevuld maar sierplanten. "Dat is arbeidsintensief", zegt Van Buiten. "Deze planten leven langer." Bovendien is de grond over een tijd volledig bedekt waardoor er minder last is van droogte en onkruid en is er een sproeisysteem aangelegd.

Omdat de tuin werd aangemerkt als een doorstroomlocatie was die voor publiek gesloten. Door de coronaversoepelingen is de Pandhof nu weer open.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -