Twaalf vragen aan de GGD over de coronaprik: 'Welk vaccin maakt niet uit, neem het gewoon'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Ondanks het tempo waarin groepen Nederlanders nu worden ingeënt neemt het vertrouwen in het coronabeleid van de overheid af. Er is nog altijd veel onduidelijk over de vaccinatiecampagne. RTV Utrecht sprak met arts infectieziekten Putri Hintaran van de GGD Regio Utrecht en noteerde de antwoorden op de twaalf vragen die de organisatie op dit moment het meest krijgt.

1. Waar blijft mijn uitnodiging?

De GGD voert de vaccinaties uit, maar beslist niet wie wanneer aan de beurt is. Die vraag kan de dienst dus niet beantwoorden. Op Rijksoverheid.nl vind je de volgorde waarin mensen worden opgeroepen. De GGD vaccineert op dit moment mensen uit de risicogroepen die via hun huisarts zijn uitgenodigd en mensen die in of voor 1966 zijn geboren.

2. Ik loop veel risico, mag ik alvast een afspraak maken?

Nee, helaas niet. Mensen uit de risicogroepen worden uitgenodigd via hun huisarts.

3. Ik ben mijn brief kwijt, wat nu?

De GGD moet kunnen controleren of je in aanmerking komt voor een prik. Bij mensen uit een leeftijdsgroep is dat betrekkelijk eenvoudig na te gaan. Mensen met een medisch risico wordt geadviseerd de huisarts om een kopie te vragen, maar vooral: bewaar de uitnodiging goed, want kwijtraken zorgt voor vertraging en legt druk op de huisartsenpraktijken.

4. Kan ik naar de GGD Regio Utrecht bellen om een afspraak te maken?

Bij voorkeur niet. Voor het inplannen van vaccinaties zijn een landelijk telefoonnummer en een online portaal ingericht. Het regionale nummer wordt alleen ingezet als er op korte termijn veel afspraken moeten worden ingevuld, bijvoorbeeld wanneer in een periode veel plekken open blijven.
Na vaccinatie minder bereidheid om coronaregels na te leven

De bereidheid bij mensen om zich te laten vaccineren is groot, maar opvallend: wie een prik heeft gehaald voelt minder behoefte om zich aan de coronamaatregelen te houden. Dat maakten het RIVM en de GGD'en gisteren bekend, na onderzoek onder ruim 55.000 deelnemers.

Pfizer en Moderna zijn het populairst. Respectievelijk 81 en 74 procent zou zich ermee laten vaccineren als de uitnodiging nu op de mat zou vallen. Ze denken dat die het meest effectief zijn en de minste bijwerkingen hebben. Janssen en AstraZeneca volgen met respectievelijk 66 en 53 procent.

In werkelijkheid is de bescherming die alle vaccins bieden ongeveer gelijk, aldus het RIVM. De effectiviteit ligt bij alle vier boven de 85 procent. "Het maakt echt niet uit voor welk vaccin je in aanmerking komt", zegt arts infectieziektenbestrijding Putri Hintaran van de GGD regio Utrecht erover. "Neem het gewoon."

Ongeveer een op de drie deelnemers aan het onderzoek verwacht minder vaak 1,5 meter afstand te houden na vaccinatie en veertig procent denkt zich minder strikt te gaan houden aan de regels voor groepsgrootte. Ongeveer 18 procent verwacht zich minder te laten testen bij klachten. Handen wassen lijkt een blijvertje. Meer dan negentig procent is van plan dat even vaak te blijven doen als voor de prik.

Ondanks de versoepelingen en het sneller vaccineren neemt het vertrouwen in het coronabeleid af. Nu is 34 procent positief over de aanpak van de overheid. Een half jaar geleden was dat 58 procent.

5. Is er een wachtlijst voor Pfizer als ik geen AstraZeneca wil?

Nee, er is door de minister nog niet besloten over mensen die geen AstraZeneca willen, of die een eerder prikmoment bij de huisarts hebben gemist. Die blijven onder huisarts vallen en krijgen bij een volgende gelegenheid waarschijnlijk toch weer AstraZeneca aangeboden. Tot er landelijk over wordt beslist, kan de GGD er niets in betekenen.

6. Ik wil Pfizer en geen Moderna, wat nu?

Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. Dat heeft onder meer te maken met de logistiek die nodig is om alle geleverde vaccins zo snel mogelijk te kunnen verspreiden. Bij de GGD worden vooral keuzes gemaakt vanwege de houdbaarheid van de flesjes, niet vanwege de voorkeur van mensen. Feitelijk is er ook geen verschil tussen de twee vaccins. Pfizer wordt onder meer door veel aandacht in de media nogal eens gezien als het beste middel, maar beide vaccins zijn vergelijkbaar. Het wordt alleen door andere bedrijven geproduceerd, dat is het verschil.

7. De GGD begint nu ook met het Janssen-vaccin, wat is daar anders aan?

Alle coronavaccins wekken een reactie op waarmee je afweersysteem leert om het virus te bestrijden. De werking verschilt wel. Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Die leren je lichaam via een instructie in een vetbolletje om kenmerken van het virus te herkennen. Janssen en AstraZeneca zijn vectorvaccins waarbij de instructie in een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus zit. Met Janssen ben je, anders dan bij de drie andere vaccins, na één prik klaar.
"Steeds nieuwe inzichten"

Putri Hintaran is als arts infectieziektenbestrijding verantwoordelijk voor alle corona-activiteiten die de GGDrU onderneemt, waaronder de vaccinatiecampagne. "De bestrijding van de pandemie doen we naast onze normale taken. Het vaccineren is er nu ook weer bijgekomen. Zo schakelen we al een jaar en het is lastig, maar mijn werk is daardoor wel erg gevarieerd."

Dat er veel gebeld wordt naar het zogenoemde Klant Contact Centrum van de regionale gezondheidsdienst vindt Hintaran begrijpelijk. "De vaccins zijn nog nieuw en we krijgen steeds nieuwe inzichten", zegt ze. "Als wetenschappers zijn we gewend om nieuwe ontwikkelingen bij te houden, maar met het tempo waarin het nu gaat snap ik dat het voor de mensen die ons bellen soms lastig te volgen is. Ook de vaccinatiestrategie die het ministerie bepaalt verandert voortdurend. Het is logistiek een enorme operatie waarin je met veel partijen te maken hebt."

De telefoonlijn van de GGDrU staat open voor medische professionals met vragen, maar ook voor mensen die meer willen weten over het coronavirus. "Die mensen vinden het fijn om hun eigen regionale GGD te bellen en informatie op maat te krijgen in plaats van het landelijke callcenter te bellen. In overleg benaderen we soms ook de huisarts van de beller om een goed antwoord te kunnen geven."

Niet zelden lijkt het belteam van de GGD een uitlaatklep voor boosheid en teleurstelling, zegt Hintaran. "Afgelopen maand was er veel te doen rond doelgroepen met een verhoogd risico. Huisartsen zijn nogal wisselend in het toewijzen van medische indicaties. Sommigen sturen bij wijze van spreken hun hele patiëntenbestand naar onze vaccinatielocaties en anderen selecteren heel kritisch. Dan hoor je van mensen aan de lijn dat ze iemand kennen die wel wordt uitgenodigd terwijl hun aandoening toch veel ernstiger is. Dat levert veel frustratie op, maar wij kunnen nu eenmaal niet bij de medische dossiers."

Ook op de GGD-medewerkers die aan de telefoon nogal eens 'nee' moeten verkopen maken boze en gefrustreerde reacties indruk. Ze krijgen vooraf een training in wat ze kunnen verwachten en hoe ze een gesprek kunnen de-escaleren. Na een heftig telefoontje is er gelegenheid om het even van je af te zetten.

Vaak kan de GGDrU zich wel voorbereiden op het soort vragen dat in een bepaalde periode overheerst. "De persconferenties van het kabinet zijn notoir", zegt Hintaran. "Dan krijgen we specifieke vragen als: mag ik nu met drie mensen naar het zwembad? Vorige keer werd duidelijk dat reizen niet meer helemaal verboden is. Dan beginnen de eerste vragen al over welke voorwaarden er dan gelden. Tja, daar gaan wij niet over. Daarvoor kun je het beste naar Rijksoverheid.nl. Vaak is het seizoensgebonden. Op dit moment willen mensen weten of ze op vakantie kunnen. Ook het beleid voor scholen en op feestdagen zijn thema's waar we op kunnen anticiperen."

8. Ik ben zwanger, lopen mijn kind en ik risico bij een vaccinatie?

Nee. Je loopt wel meer risico dan een ander wanneer je covid-19 krijgt. Bij zwangere vrouwen is de longinhoud kleiner, onder meer omdat de baby die fysieke ruimte inneemt. Longkracht is een factor bij het verloop van de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Ook kan bij zwangere vrouwen het immuunsysteem ontregeld zijn. Je krijgt de mRNA-vaccins Pfizer of Moderna en daarvan is bewezen dat eventuele bijwerkingen opwegen tegen het risico om als zwangere op de intensive care terecht te komen.

9. Waarom krijgen kinderen geen vaccin?

Op dit moment worden alleen jongeren van 16 en 17 jaar gevaccineerd als ze een medische indicatie hebben. Of de vaccins effectief en veilig zijn voor kinderen wordt nog onderzocht. Zeker bij kinderen onder de 12 jaar is het immuunsysteem nog in ontwikkeling en dat maakt hun situatie anders dan die van volwassenen. Belangrijk is dat de effectiviteit van een vaccin en de bijwerkingen altijd tegen elkaar worden afgewogen, zeker wanneer het gaat om gezonde mensen.

10. Krijg ik een stempel in het gele vaccinatieboekje?

De 25 GGD'en voerden daarin hun eigen beleid. Toen daarover onrust ontstond werd er landelijk één lijn getrokken. In de regio Utrecht werd de stempel enkele dagen niet meer gegeven, wat de GGDrU op veel kritiek kwam te staan. Toen bleek dat in een andere regio toch stempels werden gezet, voerde de regio Utrecht het gele boekje ook weer in. Belangrijk om te weten is wel dat het vaccinatieboekje niet de status van officieel bewijs tegen covid-19 heeft. Op Europees niveau wordt een fraudebestendig vaccinatiebewijs ontwikkeld. De GGDrU geeft je een stempel als je dat graag wilt, maar die betekent evenveel als de papieren bevestiging die je na je prik krijgt.

11. Ik wil op vakantie, kan ik mijn afspraak verplaatsen?

Reizen is geen reden om de afspraak te verplaatsen. Afstemmen is je eigen verantwoordelijkheid. Als je in Nederland op vakantie bent kun je heen en weer rijden, of je afspraak vooraf inplannen dichtbij je vakantieadres. Niet komen opdagen is in ieder geval geen optie, en komt ook vrijwel niet voor. Bij het afspreken voor je tweede prik geldt een bepaalde periode waarmee je niet kunt schuiven. In die periode is het vaccin bewezen het meest effectief. De GGD prikt dus liever niet eerder en als de tweede prik te lang op zich laat wachten kan de effectiviteit ook afnemen. De uiterste datum waarop een tweede inenting nog afdoende is, is nog niet vastgesteld.

12. Ik heb een eerste vaccinatie in het buitenland gekregen, hoe kom ik aan mijn tweede in Nederland?

Neem contact op met het RIVM via covid19vaccinatieburgervragen@rivm.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.