Utrechters kunnen meer coronasteun krijgen: 'Op deze manier kun je het langer volhouden'

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
UTRECHT - Het wordt voor Utrechters, die door corona minder inkomsten hebben, makkelijker om de eenmalige bijdrage aan te vragen. De gemeente verruimt de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).
Met de nieuwe regeling hebben Utrechters met een inkomensdaling vanaf 15 procent recht op de TONK in plaats van 25 procent. Hierdoor komt een grotere groep Utrechters in aanmerking voor de regeling. Daarnaast kan een deel van de TONK-aanvragers hierdoor een hogere vergoeding verwachten. Tot nu toe was het maximumbedrag 1500 euro per maand. Dat is verdubbeld. Voor veel mensen blijkt de tegemoetkoming noodzakelijk.

Lastig

Zoals voor ondernemer Peter Tusveld die vanwege corona geen boten mag verhuren. Hij werd door zijn boekhouder gewezen op de mogelijkheid van de extra steun. "Dat kon ik wel gebruiken want door corona vallen alle inkomsten weg. Dan is het toch wel fijn als er nog wat extra's is."
Ondernemer Peter Tusveld maakte gebruik van de regeling toen zijn inkomen wegviel
Ondernemer Peter Tusveld maakte gebruik van de regeling toen zijn inkomen wegviel © RTV Utrecht
De gemeente merkt dat veel mensen het lastig vinden om aan te kloppen bij de gemeente. Eind maart bleek dat nog maar tweehonderd Utrechters een beroep hadden gedaan op de financiële steun. De teller staat nu op iets meer dan vierhonderd. "Wij hebben dit geld om mensen te helpen en kom dus ook vooral als je hulp nodig hebt", zegt wethouder Linda Voortman van GroenLinks.

Drempel

Ze benadrukt dat er ook andere manieren zijn om mensen te helpen die het financieel lastig hebben. Zo kan soms worden voorkomen dat iemand met schuldenproblematiek te maken krijgt. "Hoe eerder je komt hoe beter." Peter Tusveld snapt dat mensen misschien over een drempel heen moeten stappen om bij de gemeente aan te kloppen voor geld, maar dat vindt hij niet terecht. "Anders ga je nog verder interen op je reserves. Op deze manier kun je het langer volhouden."
De hoogte van de kosten hangt af van de woonlasten die iemand heeft. De verruiming gaat vanaf 25 mei in met terugwerkende kracht. Voor een deel van de mensen die al geld ontvingen via de TONK-regeling geldt daarom dat ze meteen een hogere vergoeding krijgen.
Wethouder Linda Voortman hoopt dat de verruiming Utrechters helpt door de coronacrisis te komen. Het maakt voor de regeling niet uit of iemand een baan heeft, student is of flexwerker.
Ondernemer Peter Tusveld over waarom hij om extra coronasteun vroeg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.