Wisselende reacties op besluit om middelbare scholen te heropenen: zorgen over docenten

Leerlingen op het Bonifatius in Utrecht krijgen mondkapjes. Archief.
Leerlingen op het Bonifatius in Utrecht krijgen mondkapjes. Archief. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De beslissing van minister Slob vandaag dat vanaf 31 mei de middelbare scholen weer volledig open mogen, wordt wisselend ontvangen in de onderwijswereld. Scholierenorganisatie LAKS is blij, maar bij scholen zijn er zorgen. "We willen allemaal dat de kinderen weer op school kunnen komen maar de veiligheid van de medewerkers is wel een zorg bij mij: hoeveel zieken heb ik straks?"
Minister Arie Slob van Onderwijs maakte vanmiddag bekend dat de seinen op groen staan om de middelbare scholen weer te heropenen. Het Outbreak Management Team, het belangrijkste adviesorgaan van de overheid in de strijd tegen corona, heeft aangegeven dat dit weer veilig kan.
De beslissing betekent volgens Slob niet dat ook alle scholen op 31 mei al vol met kinderen zitten: sommige scholen hebben meer voorbereidingstijd nodig. Maar vanaf 7 juni moeten alle scholen weer zoveel mogelijk fysieke lessen aanbieden. Bedoeling is dat kinderen nog een paar weken les kunnen volgen voor de zomervakantie. Die begint in deze regio op 17 juli en duurt tot eind augustus.
Kinderen hoeven na de heropening geen anderhalve meter afstand te houden maar moeten wel een mondkapje dragen. Ook moeten leerlingen en leraren twee keer per week een zelftest doen om te zien of ze corona hebben.

Scholierenorganisatie: 'Ontzettend blij'

Scholierenorganisatie LAKS liet na de uitspraak van minister Slob weten 'ontzettend blij' te zijn. "Het kabinet heeft vandaag het juiste besluit genomen, zeker nu het Outbreak Management Team heeft gezegd dat dit op een verantwoorde manier kan", zei Nienke Luijckx, voorzitter van de scholierenclub.
De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, was gematigder positief. De opening kan volgens de organisatie, maar vraagt veel van het personeel. Toch wegen de kosten niet tegen de baten op, aldus de VO-raad. "Ondanks al die inspanningen is het huidige regime voor heel veel leerlingen suboptimaal, hoe goed het in de praktijk ook loopt. Daar komt bij dat we niet willen dat de vertraging die het onderwijs heeft opgelopen langer duurt dan nodig."

Zorgen over ongevaccineerde docenten

RTV Utrecht belde meteen na het bekendmaken van de heropening met twee directeuren van scholen in de regio. Beiden gaven aan het goed te vinden dat de kinderen weer naar school gaan. Maar er zijn zorgen over de veiligheid van het personeel.
Dick Looyé is rector van De Heemlanden in Houten: "We hebben deze week al een beetje voorbereid en bij ons gepeild: hoe denkt iedereen erover? Daar merkte je wel dat iedereen zegt: 'Laat de kinderen weer naar school komen.' Maar er zijn wel zorgen over de docenten, want veel daarvan zijn nog niet gevaccineerd."
Wat de heropening extra lastig maakt, is dat de coronaregels op school soms moeilijk te handhaven zijn. Looyé: "De anderhalve meter tussen studenten vervalt maar blijft gelden voor docent en leerling. Dat is in de praktijk niet makkelijk te handhaven."
Rector Ron Dorreboom van het Gregorius College in Utrecht deelt de mening van zijn Houtense collega. "We willen allemaal dat de kinderen weer naar school kunnen maar de veiligheid van medewerkers is wel een zorg bij mij: hoeveel zieken heb ik straks?"
De rector van de Utrechtse school maakt zich best een beetje zorgen: "Als je een uitbraak hebt, en je hebt een medewerker die daar de dupe van is, dan vind ik dat moeilijk uit te leggen."
Looyé wijst er ook dat de docenten niet de enige zijn met zenuwen voor een heropening: "Het is voor leerlingen óók spannend want we hebben nog zeven weken tot de zomervakantie. Daarin vallen ook toetsweken. Dan is het wel fijn dat je iedereen weer bij elkaar hebt."
Beide schooldirecteuren gaan komende week kijken of ze op 31 mei alweer helemaal open kunnen, of dat iedereen pas een week later welkom is.
Regels voor heropening scholen van Rijksoverheid
Regels voor heropening scholen van Rijksoverheid © Rijksoverheid.nl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.