Dak- en thuislozen worden ingeënt: 'Denk erom, deze week gaat het gebeuren'

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
PROVINCIE UTRECHT - Het is een moeilijk te bereiken doelgroep, die de GGD gaat inenten: de dak- en thuislozen. Zij worden met hulp van lokale opvang deze week gevaccineerd tegen corona.
Utrecht hoort tot de regio's waar de GGD als eerst begint met vaccineren. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam en Limburg gaat de GGD vandaag beginnen met de vaccinaties. Er moeten komende week in heel Nederland zo'n 10.000 thuislozen worden geprikt, is het plan.

'De komende week gaat het gebeuren'

De mobiele prikteams van de GGD komen langs bij bijvoorbeeld de Sleep Inn, NoiZ en De Stek. Allemaal opvanglocaties van de Utrechtse organisatie De Tussenvoorziening. "Ons coronateam probeert alles in goede banen te leiden", zegt bestuurder Guusta van der Zwaart. Ze is blij dat deze groep nu aan de beurt is. "Op de locaties wordt alles er aan gedaan om duidelijk te maken: 'Denk erom, de komende week gaat het gebeuren.'"
Over het opkomstpercentage durft Van der Zwaart nog geen voorspellingen te doen. "We hopen iedereen te vaccineren, maar ik betwijfel of dat gaat lukken. Bij deze mensen leven dezelfde vragen als bij de rest van de mensen in de samenleving. "Het is afwachten hoe het loopt."

'Met één prik beschermd'

Voor deze doelgroep is het Janssen-vaccin gereserveerd. Het is een voordeel dat je met één prik goed beschermd bent, vindt Esmé Wiegman van Valente, de branchevereniging voor allerlei soorten opvanglocaties. "Ik heb er sterk op aangedrongen, ook toen de leveringen onzeker waren."
Ook Wiegman is blij dat deze groep nu aan de beurt is. Het had van haar al eerder gemogen. "In prioriteitstelling is gekozen om meest kwetsbare mensen als eerste te vaccineren." Volgens Wiegman is dit juist een kwetsbare doelgroep. "Hun gezondheid is over het algemeen slecht door een lang leven op straat, verslavingsproblematiek, kwaliteit van voeding." Ook in de maatschappelijke opvang zijn het spannende tijden geweest, zegt Wiegman. "In de Sleep Inn is een uitbraak geweest, mensen moesten daar in quarantaine."

Paar weken

Wiegman is blij dat de dak- en thuislozen nu aan de beurt zijn, al hoopt ze ook dat medewerkers van de organisaties snel een prik krijgen. "Ze hebben geen voorrang, maar het gaat nu best snel, dus ze komen op een bepaald moment aan de beurt."
In totaal zijn er naar schatting 60.000 mensen in Nederland zonder dak boven hun hoofd. Het Rode Kruis en andere maatschappelijke organisaties hebben inmiddels met zo'n 25.000 van hen contact gelegd. Ook het Leger des Heils en kerken gaan deze moeilijk te bereiken groep in kaart proberen brengen. Het zal een paar weken duren om iedereen in te enten, verwachten de organisaties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.