Boeren, milieuclubs en ondernemers bedenken gezamenlijke aanpak stikstofuitstoot

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Boeren, milieuorganisaties en bedrijven hebben een plan tegen de stikstofcrisis gemaakt. Het kost de overheid de komende negen jaar 1,7 miljard euro per jaar maar dan kunnen er wel meteen weer vergunningen voor woningbouw en grotere veestallen worden gegeven, zeggen zes organisaties die de aanpak samen bedachten in een opiniestuk in het FD.
Het artikel in het FD is ondertekend door de Utrechtse organisatie Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, LTO Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland. Dat zes partijen met elk een ander belang nu samen een oplossing hebben bedacht is opmerkelijk. Tot nu toe betekende een plan van de ene partij dat de andere iets moest inleveren. Nu is er volgens de ondertekenaars draagvlak onder zowel boeren en ondernemers als milieuorganisaties. In het plan zijn verduurzamingsvoorstellen opgenomen voor onder meer de industrie, de bouw en de energiesector.

Landbouw innoveren

Het geld dat de overheid zou moeten bijdragen moet volgens LTO Nederland vooral naar de landbouw. Met subsidies zouden boeren die willen innoveren bijvoorbeeld de mest en urine van hun vee sneller van elkaar kunnen scheiden, zodat er minder stikstof vrijkomt. Ook zouden boeren meer willen inzetten op vee in de wei laten, mest voor het land verdunnen met water en het voer voor de dieren minder eiwitrijk maken.
Verder moet er volgens het voorstel in de krant een regeling komen voor grote stikstofuitstoters die willen stoppen of hun bedrijf willen verplaatsen. Boeren zouden meer kunnen betekenen voor natuurbeheer. Door tegen vergoeding langjarige contracten af te sluiten zouden ze bijvoorbeeld kunnen helpen met waterberging.

Uitstoot sneller terugdringen

De voorstellen zouden er voor zorgen dat de stikstofuitstoot in 2030 zo'n 40 procent lager komt te liggen. Daarmee zou de uitstoot sneller worden teruggedrongen dan eerder voorzien. Bij recente wetgeving ging de overheid volgens de organisaties nog uit van een afname van 26 procent. De organisaties vragen nu aan de politiek om hun aanpak verder uit te werken. Ook adviseren ze het demissionaire kabinet om het plan voor te leggen aan de Raad van State en het Planbureau voor de Leefomgeving.
Twee jaar geleden zette de hoogste bestuursrechter een streep door de manier waarop de overheid de uitstof van stikstof regelde. Dat gaf grote problemen voor de bouw en het vergroenen van de agrarische sector. Het verlenen van vergunningen liep vrijwel direct vast, omdat het stelsel in strijd was met Europese regels. Premier Mark Rutte noemde de stikstofproblemen indertijd, voordat de coronacrisis was uitgebroken, de grootste crisis die hij als minister-president had meegemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.