OM: Veenendaler mishandelde vrouw en acht kinderen 21 jaar lang en misbruikte zijn dochter

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
VEENENDAAL - Een 53-jarige Veenendaler die wordt verdacht van jarenlange mishandeling van zijn vrouw en acht van zijn kinderen, hangt een lange gevangenisstraf boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie vindt ook bewezen dat hij een van zijn dochters seksueel heeft misbruikt en eist vijf jaar cel tegen hem.
Meerdere kinderen waren volgens het OM getuige van het schoppen en slaan van hun moeder, broers en zussen. Dat zou 21 jaar geleden al zijn begonnen. Samen eisen zij in totaal ruim 170.000 euro aan schadevergoedingen van hun vader. De officier van justitie vroeg de rechtbank om die vorderingen toe te wijzen.
Een kind is bang voor monsters onder het bed, maar ik was bang voor een man die ik vader moest noemen.
Dochter van verdachte

Aangifte

De zaak kwam vorig jaar aan het licht toen een 20-jarige dochter van S. aan medewerkers van Veilig Thuis vertelde dat haar vader haar had misbruikt, vanaf haar achtste tot aan haar pubertijd. Hij zou aan haar geslachtsdelen hebben gezeten als zij onder de douche stond en hebben geprobeerd om gemeenschap met haar te hebben. Ook vertelde zij over de mishandelingen. Door aangifte te doen, wilde zij haar zusjes beschermen. Het was uiteindelijk aanleiding voor een uitgebreid onderzoek naar de situatie in het gezin.
Uit de verhalen van de kinderen komt hun vader naar voren als iemand die snel boos werd, vooral als het druk was thuis. Ook alcoholgebruik zou een rol spelen. Meerdere kinderen vertelden dat zij door hun vader werden geslagen, soms ook met voorwerpen als een bezemsteel en kabels. Een van de zonen zou ooit door zijn vader van de trap zijn gegooid, nadat hij zijn zusje per ongeluk met een speelgoedpistooltje had geraakt.

Angst

De dochter die aangifte deed realiseerde zich dat dit enorme consequenties zou hebben, schreef zei in haar slachtofferverklaring. "Een kind is bang voor monsters onder het bed, maar ik was bang voor een man die ik vader moest noemen", zegt zij. Haar moeder was niet in staat geweest om haar "onder de vleugels te nemen" en in te grijpen. De dochter sprak er alleen over met een tante die merkte dat zij ergens onder gebukt ging.
De vrouw van de verdachte was pas 16 jaar oud toen zij haar eerste kind van hem kreeg. Daarna volgden er nog tien. Zij was door haar achtergrond en jeugd niet tegen hem opgewassen. De man is 17 jaar ouder en zijn wil was wet. De vrouw komt bovendien zelf uit een groot gezin, waar ook huiselijk geweld plaatsvond.
De man werd ruim tien jaar geleden voor mishandeling van zijn vrouw al eens tot een taakstraf veroordeeld. Hij ging daarna een paar jaar op een ander adres wonen, maar kwam volgens zijn advocaat weer terug omdat zijn vrouw de zorg voor het grote gezin niet in haar eentje aankon. Het stel ligt inmiddels officieel in scheiding. Hun drie nog minderjarige kinderen zijn door de Kinderbescherming uit huis geplaatst.

Onschuldig

De verdachte heeft van meet af aan alle beschuldigingen ontkend en hield dat vandaag in de rechtbank vol. Hij zou zijn kinderen slechts af en toe een corrigerende tik met de vlakke hand hebben gegeven. Van ontucht met zijn dochter zou absoluut geen sprake zijn geweest. Volgens hem hebben zijn vrouw en kinderen een complot tegen hem gesmeed, maar hij kon de rechtbank niet vertellen wat daarvoor de reden zou kunnen zijn.
Zijn advocaat betoogde dat de buren nooit iets van mishandelingen hebben gemerkt en dat zij zich niet konden voorstellen dat haar cliënt tot zoiets in staat was. De verdachte kwam bijna 30 jaar geleden uit het door oorlog geteisterde Angola naar Nederland. Volgens zijn advocaat had de psycholoog die hem heeft onderzocht meer moeite moeten doen om zich in zijn persoon te verdiepen.
De verdediging vroeg de rechtbank om de man wegens gebrek aan bewijs grotendeels vrij te spreken. Van de vermeende ontucht zijn volgens de advocaat geen getuigen en sporen van mishandeling zouden ook andere oorzaken kunnen hebben. Het half jaar dat de verdachte in voorarrest heeft gezeten, zou lang genoeg zijn. De advocaat vroeg de rechtbank om de geëiste schadevergoedingen af te wijzen of te matigen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.