GGD Utrecht prikt stoïcijns door ondanks agressie en zelfs geweld: 'Het is frustrerend en soms beangstigend'

PROVINCIE UTRECHT - De GGD regio Utrecht (GGDrU) heeft op vaccinatielocaties te maken met agressie en soms zelfs geweld. Dat leidde in meerdere gevallen al tot aangiftes, zegt manager corona Tessa Rijntalder tegen RTV Utrecht. Desondanks blijft de vaccinatieteller oplopen: op dit moment krijgen 9500 Utrechters per dag een inenting.
Tessa Rijntalder in het tijdelijke kantoor van de GGD in Utrecht.
Tessa Rijntalder in het tijdelijke kantoor van de GGD in Utrecht. © RTV Utrecht
Rijntalder: "Wij horen vooral heel veel positieve geluiden, mensen zijn blij dat ze dat felbegeerde vaccin krijgen waardoor de wereld weer open gaat." Maar niet iedereen reageert zo opgelucht bij de GGD. Het gaat dan voornamelijk om mensen die een ander vaccin willen terwijl dat niet kan, ontevreden zijn over de openingstijden en locaties van de GGD en mensen die een prik willen maar nog niet aan de beurt zijn.
"Dat kan wel eens tot agressie en zelfs discriminatie leiden, mensen die schreeuwen op locatie, die medewerkers uitschelden en heel erg boos zijn omdat ze voor iets komen dat wij niet kunnen bieden."
Het zijn heftige situaties waar ze mee te maken krijgen
Tessa Rijntalder, manager corona GGDrU
In sommige gevallen heeft dat zelfs geleid tot uitspattingen van fysiek geweld. De GGDrU zag zich in een aantal gevallen genoodzaakt aangifte te doen. "Hoeveel dat er zijn, weet ik niet uit m'n hoofd", zegt Rijntalder. "Maar het zijn er zeker geen honderd. Het gaat om een of twee handen vol."

Voorrang bij politie

De agressie beperkt zich niet alleen tot vaccinatielocaties, ook bij teststraten en telefonisch bij de callcenters lopen de emotie soms hoog op. Het heeft ervoor gezorgd dat de GGD voorrang krijgt bij meldingen bij de politie. "We hebben korte lijntjes, zij schieten ons snel te hulp als dat nodig is." Bij vaccinatielocaties zijn ook beveiligers aanwezig.
"Voor de mensen die dat meemaken is dat uitermate frustrerend en soms beangstigend", zegt Rijntalder. "Het zijn heftige situaties waar ze mee te maken krijgen. Gelukkig is het overgrote deel heel erg positief en we proberen in de nazorg alles te doen om onze collega's te helpen."
De manager corona benadrukt dat het meerendeel van de mensen positief reageert bij vaccinaties en het vaccinatietempo in de provincie loopt alleen maar op. Op dit moment krijgen 9500 mensen per dag een prik. "Daar komt elke week weer een beetje bij, dat zie je ook aan de leeftijdsgroepen die worden uitgenodigd, het gaat op dit moment echt razendsnel." In de regio Utrecht zijn 401.000 duizend mensen gevaccineerd door de GGD, dat is zonder de vaccinaties in instellingen zoals verzorgingshuizen en door huisartsen.

Besmettingen

Tegenover een stijgend aantal vaccinaties staat ook een dalend aantal besmettingen met het coronavirus. Het RIVM registreerde in de provincie Utrecht deze week 1694 nieuwe coronabesmettingen. Dat is 32 procent minder dan een week eerder, toen er 2491 nieuwe gevallen gemeld werden.
Ook landelijk is die dalende lijn zichtbaar. In totaal zijn er de afgelopen week 25255 nieuwe besmettingen in Nederland geregistreerd, 28 procent minder dan een week eerder. Ook toen was er een flinke daling ten opzicht van de week daarvoor. Het wekelijkse aantal nieuwe besmettingen is in een maand tijd meer dan gehalveerd. Ook worden minder mensen in het ziekenhuis opgenomen (830 in de afgelopen week, een derde minder dan vorige week) en het aantal mensen dat op de ic belandt is met 23 procent afgenomen.
Toch waarschuwt het RIVM dat de basismaatregelen, zoals 1,5 meter afstand en thuisblijven bij klachten, van kracht blijven. "Zo voorkomen we - totdat iedereen die dat wil gevaccineerd is - dat het virus zich weer meer verspreidt."
Het kan zijn dat je een stukje moet reizen voor je vaccinatie.
Tessa Rijntalder, corona manger GGDrU
Om mensen die op afstand van prikplekken wonen tegemoet te komen start de GGD in de regio met een aantal kleinschalige, tijdelijke vaccinatielocaties in onder andere Wijk bij Duurstede, Vianen en Soest.
Toch is het voor sommige mensen onvermijdelijk om te moeten reizen om een prik te halen, zegt coronamanager Rijntalder. "We hebben niet op alle locaties, alle vaccins tot onze beschikking en het is nou eenmaal zo dat bepaalde leeftijden en bepaalde doelgroepen een bepaald vaccin krijgen, dus het kan zijn dat je een stukje moet reizen."
Op de kaart hieronder zie je alle priklocaties in de provincie, inclusief de tijdelijke, kleinschalige vaccinatielocaties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.