Boring naar aardwarmte in gebied op rand van Utrecht, Zeist en De Bilt

© ANP
UTRECHT - Binnen enkele jaren gaat er een onderzoeksboring plaatsvinden in de gemeente Utrecht, De Bilt of Zeist om data te verzamelen over de mogelijkheden van aardwarmte als bron van duurzame energie. De locatie hiervoor zal ten oosten van de stad Utrecht liggen maar waar precies, is nu nog niet bekend.
De boring wordt uitgevoerd door Energie Beheer Nederland (EBN). Het gaat hier om een onderzoeksproject voor toekomstige aardwarmteprojecten in de rest van Nederland. Daarom viel het oog van EBN ook op deze locatie. Hier liggen verschillende soorten aardlagen op elkaar. Een woordvoerder van EBN: "Dit is een goed gebied voor een eerste boring want hier kunnen we in één keer veel verschillende lagen aanboren die ook in de rest van Nederland aanwezig zijn. Zo verzamel je snel veel data. Daarom zijn we hier uitgekomen."

Onderzoek

Door aardwarmte te gebruiken, zou het in de toekomst wel eens mogelijk kunnen zijn om woningen duurzaam te verwarmen. Met de resultaten van de boring wil EBN de drempel voor energiebedrijven verlagen om in aardwarmte te investeren.
Voor het project in Utrecht wordt geboord naar een diepte van ongeveer drie kilometer. De boortoren is dertig meter hoog en het boren wordt gedaan door een soort heimachine met schroefpalen. Daar is een terrein voor nodig van ongeveer twee voetbalvelden. Het onderzoek duurt een half jaar tot een jaar.
De gemeente Utrecht laat in een raadsbrief weten niet te verwachten dat er eerder dan 2023 met de boring kan worden begonnen. Die proef is dan dus ook echt alleen bedoeld voor onderzoek: de installatie is niet geschikt om woningen van aardwarmte te voorzien. Inmiddels lopen er in de regio ook al drie andere projecten die zich richten op aardwarmte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.