Zorgpersoneel eist loonsverhoging: '0 procent is onacceptabel'

UTRECHT - Academisch zorgpersoneel ligt met werkgevers in de clinch over meer loon. Er wordt al maanden onderhandeld over een nieuwe cao voor zorgpersoneel, onder andere van het UMC Utrecht. Maar de vakbond en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), die de werkgevers vertegenwoordigen, komen er niet uit. De werkgevers blijven vasthouden aan 0 procent loonsverhoging, helemaal geen loonsverhoging dus.
Zorgpersoneel eist loonsverhoging: 'het voelt als een mes in je rug'
Het is druk in de ziekenhuizen, horen we al maanden achter elkaar. Door de coronacrisis worden verloven ingetrokken, gepensioneerde zorgverleners opgetrommeld en wordt reguliere planbare zorg uitgesteld. En daar mag best wat tegenover staan, vindt Mitchell Hoogenhout van FNV Zorg en Welzijn.
We houden het geen dag langer vol zo.
IC-verpleegkundige Irina Angyal
Maar de onderhandelingen hebben nog nergens toe geleid. En dus wordt er vandaag actie gevoerd, onder meer bij het UMC Utrecht. "Met deze actie hopen we dat we weer aan tafel komen", zegt hij. "Met auto's gaan we op het parkeerdek van het UMC Utrecht de tekst '0 procent' schrijven. Patiënten zullen geen last hebben van de actie. We draaien geen zondagsdienst ofzo", aldus Hoogenhout.

Hoge druk

Irina Angyal is IC-verpleegkundige en doet op haar kostbare vrije dag mee aan het protest. "We houden het geen dag langer vol zo", zegt ze. "Ik zou de beleidsmakers graag uitnodigen om een dag onder deze hoge druk te werken. Je bent voor drie tot zes patiënten verantwoordelijk, er gaat van alles mis en je bent de enige die weet wat je moet doen. Dat is echt een enorme druk."
Het steekt dat er ondanks het afgelopen zware jaar, nog altijd geen akkoord is, zegt Mitchell Hoogenhout van FNV. "Dat spreekt weinig waardering uit. De werkdruk is hoog, er zijn veel zieken en met sommigen gaat het heel slecht." Er is volgens hem wel geld beschikbaar, maar dat gaat naar gebouwen en apparatuur. "De NFU lijkt te vergeten dat je ook mensen nodig hebt om de boel te bemannen."
Ook voor Angyal voelt het als gebrek aan waardering. "Het voelt als een mes in je rug", zegt ze. Volgens de IC-verpleegkundige ontstaan er onveilige situaties door het gebrek aan personeel. "Mensen zitten met burn-outklachten thuis, mensen zijn ziek en dan moet je het doen met minder personeel. In coronatijd vonden we dat allemaal normaal maar dit 'nieuwe normaal' is echt krapper dan krap geworden."

Werkgevers wijzen naar Den Haag

De werkgevers wijzen op hun beurt naar Den Haag, die moeten over de brug komen met meer geld. "We begrijpen de wens van de vakbonden voor een algehele loonsverhoging, maar wij als werkgevers hebben de verantwoordelijkheid voor een gezonde en solide bedrijfsvoering. De uitzonderlijke situatie met de coronacrisis brengt helaas ook financiële gevolgen met zich mee."
De werkgevers vinden dat er in het huidige cao-voorstel al voldoende verbeteringen zitten. "We doen wat we kunnen en bieden tal van inhoudelijke verbeteringen op de bestaande cao. Maar we kunnen geen hypotheek nemen op uitgaven in de toekomst. De vertraging van de formatie van een nieuw kabinet helpt hierbij ook niet."
Er is een bemiddelaar ingeschakeld om de onderhandelingen vlot te trekken. Die moet ervoor zorgen dat er half juni nieuwe afspraken liggen tussen het zorgpersoneel en de werknemers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.