Jubelstemming in Utrecht: 'Start Vuelta enorme opsteker na moeilijke periode'

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Utrecht krijgt een tweede kans om de start van de Vuelta a España te organiseren. Niet 2020, maar 2022 is het jaar dat de Spaanse wielerronde neerstrijkt in de Domstad. Het nieuws zorgt voor veel blije gezichten, en daarbij wordt vooral gewezen op het belang van het evenement in tijden van herstel. "Een enorme opsteker", aldus burgemeester Sharon Dijksma.
Burgemeester Sharon Dijksma reageert op de aankondiging van de Vuelta-start in Utrecht
De burgemeester van Utrecht is trots. "Dat we zo'n groot sportevenement alsnog naar Nederland en naar Utrecht hebben kunnen halen, is een enorme opsteker na deze moeilijke periode", vertelt Dijksma. Haar voorganger Jan van Zanen was de laatste jaren actief betrokken bij het binnenhalen van de start in 2020, maar die ging uiteindelijk niet door vanwege de coronacrisis.
"We gaan er samen met de andere steden, provincies en (sport-)organisaties onze schouders onder zetten om in 2022 een Vuelta-zomer te organiseren die alle wielerharten sneller doet kloppen", zegt de burgemeester.
Een kleine maand geleden werd de knoop doorgehakt, vertelt wethouder Klaas Verschuure van de gemeente Utrecht. "We waren al een tijd in gesprek en het hing boven de markt. Er waren nog wat laatste hobbels die gladgestreken moesten worden. We hebben onderzoek gedaan naar de haalbaarheid, en de vraag was of alle partners die we in 2020 hadden, zich ook in 2022 zouden aansluiten. Alle partijen moesten zich weer committeren."
Verschuure hoopte de Spaanse afvaardiging nog naar Nederland te krijgen voor de bekendmaking van de Vuelta-start, maar de coronamaatregelen maakten dat niet mogelijk. "Het liefst hadden we een feestelijke start, maar dat gaan we vast op een ander moment doen", zegt hij.

Herstel van de crisis

Cor Jansen was in augustus 2016 een van de initiatiefnemers om de Ronde van Spanje naar Utrecht te halen. Toentertijd als voorzitter van het Business Peloton Utrecht, een groep bedrijven die het bid ondersteunde. Inmiddels is Jansen directeur van Utrecht Marketing, en dus zal hij opnieuw betrokken zijn.
"We gaan dit hele evenement inzetten om te herstellen van de coronacrisis", legt hij uit. "Datzelfde geldt voor 900 jaar Utrecht, dat ook in 2022 is. Dat is een feest voor de bewoners, maar heeft ook uitstraling naar buiten. We willen een type bezoeker dat langer verblijft, een soort wielertoerist. Maar niet alleen in de stad, ook in de regio. Het doel is om de toeristen meer te verspreiden en de Vuelta is een prachtige aanleiding om de stad te bezoeken."
"Voor Utrecht Marketing is de Vuelta een heel belangrijke drager, als evenement om de stad op de kaart te zetten. Daar gaan we vol op inzetten, te beginnen met nu", vertelt Jansen.
De toeristische sector heeft een enorme klap gekregen en de vraag is hoe we ons daarvan gaan herstellen
Cor Jansen, directeur Utrecht Marketing
"We horen nu al allemaal juichverhalen van de deelnemende hotels. De toeristische sector heeft een enorme klap gekregen en de vraag is hoe we ons daarvan gaan herstellen. Voor de inwoners van de stad geeft de Vuelta perspectief, ook om verbinding te maken met de cultuur- en de sportsector. En in de wijken kunnen we hier mooie dingen mee doen."
Wethouder Verschuure somt de voordelen van de Vuelta-start op. "En er is een heel belangrijke, nieuwe reden bijgekomen afgelopen jaar: het weer kunnen organiseren van een internationaal sportevenement, waarbij je alle wijken van de stad kan verbinden, waarbij je de stad met de provincie Utrecht en provincie Noord-Brabant kan verbinden... "
Oud-burgemeester Jan van Zanen met Vuelta-baas Javier Guillén
Oud-burgemeester Jan van Zanen met Vuelta-baas Javier Guillén © La Vuelta Holanda
"Het biedt perspectief voor de inwoners en ondernemers dat er weer iets leuks gaat gebeuren. Iets waar we met z'n allen naar kunnen uitkijken en waar ondernemers geld aan kunnen verbinden", aldus Verschuure. Utrecht organiseert in augustus 2022 de ploegenpresentatie, de eerste etappe (een ploegentijdrit door de stad) en de finish van de tweede rit. "Het geeft onze economie een extra impuls, het stimuleert toerisme en alles wordt bij elkaar gebracht."
Na de Giro d'Italia van 2010 en de Tour de France van 2015 strijkt dus ook de Vuelta a España neer in Utrecht. Daarmee is het de eerste stad ter wereld die alle drie de grote wielerrondes heeft ontvangen. "Het onderstreept onze ambitie om fietsstad te zijn. Het is uniek dat je ze allemaal gehad hebt. Utrecht schrijft historie, maar wel op een heel leuke en positieve manier", vertelt de wethouder.

Prijskaartje

Het binnenhalen van de Vuelta kost in totaal ongeveer 15 miljoen euro. De helft komt op rekening van de publieke partijen: de gemeentes Utrecht, Den Bosch, Breda, de provincies Utrecht en Noord-Brabant en het ministerie van VWS. De andere zeven miljoen euro komt uit de private sector.
Klaas Verschuure bevestigt dat het financiële plaatje rond is. "Er waren voor 2020 al een hoop kosten gemaakt. Een deel hoef je niet weer te maken, maar een deel moet je wel opnieuw maken. De Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met een extra bedrag en dat hebben andere overheden ook gedaan. Zo duurt een proces enige tijd, maar we zijn ontzettend blij en trots dat het gelukt is."
"Met het huidige beschikbare budget denken wij het te kunnen organiseren. Waarbij alles wat nog extra komt, kan helpen om er een mooier evenement van te maken. Maar op dit moment hebben wij een 'go' op de financiële middelen", aldus de wethouder. "We gaan er ons best voor doen, met heel veel enthousiasme en voor heel veel mensen is het iets om naar uit te kijken. Het is een beetje Spaans licht aan het einde van de tunnel."
Heel vaak worden grote sportevenementen door publieke overheden in zijn totaliteit betaald. Bij ons is het een fifty-fifty-samenwerking tussen de private partners, de kennisinstellingen en de overheden.
Klaas Verschuure, wethouder Utrecht
"Heel vaak worden grote sportevenementen door publieke overheden in zijn totaliteit betaald. Bij ons is het een fifty-fifty-samenwerking tussen de private partners, de kennisinstellingen en de overheden. Dit is een kers op de taart van dat netwerk. Dat is uniek ten opzichte van hoe andere steden dit doen", legt hij uit.
Ook Cor Jansen vindt het goed dat niet alles met publiek geld betaald wordt. "Sinds de Tour de France doen we dat in een samenwerking. We weten van die Tour wat het positieve effect is geweest op de trots van de bewoners, en op de aantrekkelijkheid voor bezoekers van de stad."
De Nederlandse organisatie is in handen van La Vuelta Holanda. Daar wordt projectdirecteur Martijn van Hulsteijn, die vorig jaar al had laten weten te vertrekken, per 1 juli opgevolgd door Simone Richardson. Zij was eerder betrokken bij de organisatie van de Giro d'Italia-start van 2016 in Gelderland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.