Utrecht en Nieuwegein willen structureel geld voor kwetsbare wijken: 'Moeten af van druppel op gloeiende plaat'

UTRECHT - De burgemeesters van vijftien steden roepen het Rijk op om structureel geld in achterstandswijken te investeren. In Utrecht gaat het om Overvecht, maar ook Nieuwegein wil de leefbaarheid en veiligheid in de zwakke wijken verbeteren.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken vroeg de steden om te kijken welke extra investeringen nodig zijn en nu ligt er een pleidooi van vijftien burgemeesters met in totaal zestien wijken. Per jaar willen de burgemeesters 500 miljoen euro extra van het Rijk hebben, voor de komende vier jaar.
Om de paar jaar wordt er geld vrijgemaakt voor wijken als Overvecht of Batau in Nieuwegein. Zo is er al een samenwerking van gemeentes en de provincie om de wijken te helpen, de provincie stelde daar twee jaar geleden 4,5 mijoen euro voor beschikbaar.
In november 2020 werd de Regio Deal vitale wijken besloten: gemeentes, provincies en het Rijk trokken gezamenlijk 30 miljoen euro uit om de achterstandswijken weer vlot te trekken. Daardoor kreeg de wijk Overvecht in een eerste stap bijna 10 miljoen euro de afgelopen maanden. Maar het is niet genoeg, zegt de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma.
Burgemeester Dijksma van Utrecht wil structureel geld voor de problemen in Overvecht
"Het geld dat tot nu toe naar de wijken ging, is ook wel goed terecht gekomen, maar ik denk dat het Rijksbeleid daarin lacunes laat zien. Het ene kabinet zet in op de wijken, het andere kabinet haalt het geld weer terug. Woningcorporaties staan onder grote druk, moeten geld inleveren. En dan merk je dat je soms met de ene hand geld geeft en met de ander het geld weer weghaalt. Dat moet anders, het is belangrijk om consistentie en een langjarig programma op te zetten met zoveel geld dat het verschil kan maken in de wijken. Een forse klap, in plaats van een druppel op een gloeiende plaat."
Ook de handtekening van Frans Backhuijs, burgemeester van Nieuwegein staat onder het document. "Het gaat bij ons onder andere om de wijken Batau, Jutphaas-Wijkersloot en Fokkesteeg. We hebben de problematiek op elkaar gelegd, op het gebied van onderwijs, van schulden, op het gebied van jeugd, en dan zien we dat deze wijken toch wat zwakker zijn dan de rest van Nieuwegein. Gemeentes werken eraan om het voor die mensen beter te maken, maar daarbij hebben we het Rijk hard nodig. En nu is er een kabinetsformatie, dus dit is het juiste moment om structureel geld te vragen."
Burgemeester Backhuijs van Nieuwegein wil structureel geld voor Batau, Jutphaas en Fokkesteeg
Nieuwegein heeft een aantal wijken die nu geel gekleurd zijn op de kaart en die moeten niet in het rood schieten. "We zien dat het een gebied is waar de leefbaarheid op het randje van voldoende/onvoldoende zit en dat er problematiek speelt, die het nodig maakt om die sociale opgave aan te pakken."
De stad ten zuiden van Utrecht is niet vergelijkbaar met de grote steden, maar een zogenaamde groeikern - in tien tot twintig jaar uit de grond gestampt, met meer aandacht voor kwantiteit dan kwaliteit destijds. Woningen werden gebouwd voor mensen die ergens anders vandaan kwamen, voor jonge gezinnen uit Utrecht en mensen vanuit het hele land, zonder binding met hun nieuwe buurt. Al eerder heeft Nieuwegein er hard aan getrokken om dat te verbeteren en te werken aan een eigen community - met het Betere Buurtenproject bijvoorbeeld.
Maar met name corona heeft ervoor gezorgd dat de kloof tussen de sterkere en de zwakkere wijken steeds groter wordt. Werkloosheid, criminaliteit, maar ook onderwijs staan bovenaan de lijst van investeringen. Burgemeensters geven aan dat de gemeentes zelf onvoldoende middelen hebben om de problemen op de lange termijn aan te pakken.
De Utrechtse wijk Overvecht
De Utrechtse wijk Overvecht © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.