Fieldlab vindt dat evenementen kunnen en Utrechtse arts over Olympische Spelen: 'Probleem vooral coronagolf in Japan'

PROVINCIE UTRECHT - Fieldlab vindt dat grote evenementen (onder bepaalde omstandigheden) kunnen, een Utrechtse arts denkt dat het grootste probleem bij de Olympische Spelen de coronagolf in Japan zelf is en het UMC Utrecht sluit een IC-afdeling voor coronapatiënten. In corona vandaag vind je al dit soort coronanieuws op één handige plek.

UMC sluit speciale IC-afdeling voor corona

Het UMC Utrecht sluit een speciale IC-afdeling voor coronapatiënten. Eerder ging het al zo goed met het aantal coronapatiënten dat het calamiteitenhospitaal dicht kon.
Het Amsterdam UMC liet vandaag weten dat het een van de drie verpleegafdelingen voor coronapatiënten kon sluiten. Remco van Lunteren is manager bedrijfsvoering van het UMC en zegt dat het ook in Utrecht de goede kant op gaat. Gisteren kon al het calamiteitenhospitaal worden gesloten en nu dus een speciale intensive care. Ook wordt het aantal Defensie-medewerkers dat meehielp tijdens de ergste drukte in het ziekenhuis afgebouwd.
Er is dus licht aan het einde van de tunnel, maar het Utrechtse ziekenhuis is er nog niet. Zo is de druk op de reguliere zorg nog steeds groot vanwege het aantal uitgestelde operaties dat moeten worden ingehaald. Daarbij moet het ziekenhuis een balans vinden tussen zoveel mogelijk patiënten helpen en het personeel rust kunnen geven na de hectiek van de afgelopen maanden.

Fieldlab: 'Evenementen met veel mensen kunnen'

Fieldlab Evenementen vindt dat evenementen met veel mensen mogelijk zijn zonder dat dit onaanvaardbare risico's oplevert op corona-uitbraken.
De organisatie achter testevenementen in heel het land, waaronder een zakelijk congres en een show van Guido Weijers in het Beatrixtheater in Utrecht en een kroegentest in diezelfde stad met vijf cafés, presenteerde vandaag de uitslagen van haar onderzoek tijdens die evenementen.
De organisatie, opgezet door bedrijven die evenementen organiseren, zegt dat onder voorwaarden zelfs volle zalen of festivalterreinen tot de mogelijkheden behoren.
Hoofdonderzoeker Fieldlab over eisen voor evenementen
Met het huidige risiconiveau van 'zeer ernstig' vindt Fieldlab grote evenementen als festivals niet verantwoord. Popconcerten kunnen volgens de organisatie alleen doorgaan met zittend publiek en een zaalbezetting van vijftig procent. Bij één dreigingsniveau lager ('ernstig') zouden festivals onder strikte voorwaarden kunnen.

'Vijftig procent testbereidheid bij heropening scholen voldoende'

Als minstens de helft van de leerlingen en leraren zich twee keer per week laat testen na de heropening van de middelbare scholen, beperkt dit al voldoende de risico's op verspreiding van het coronavirus. Dat zegt onderwijsminister Arie Slob.
Slob liet zaterdag weten de scholen weer te willen openen vanaf 31 mei. Eén eis was wel dat leerlingen en docenten zich twee keer per week lieten testen. Onderwijsbonden, die toch al bezorgd zijn over de gezondheid van docenten bij een heropening, schreven daarop een brief aan de Kamer. Zij wezen erop dat de testen niet konden worden afgedwongen of gecontroleerd. "Dit baart ons grote zorgen."
Slob deelt die zorgen niet. Hij zegt dat als er in ieder geval zo'n 50 procent deelname is aan het zelftesten, dit onder docenten niet zou leiden tot meer besmettingen dan nu. De minister baseert zich op een pilot met zelftesten op middelbare scholen onder leiding van het UMC Utrecht.

Utrechtse arts: Gevaar voor Olympische Spelen komt uit Japan zelf

"Het gevaar voor Japan komt vooral van binnenuit", zegt Andy Hoepelman, hoofd infectieziekten van het UMC Utrecht, over de Olympische Spelen in Tokio.
Voor het sportevenement in juli en augustus komen duizenden sporters en hun begeleiders uit zo'n tweehonderd landen naar Tokio. Maar volgens Hoepelman, zelf voormalig waterpolo-international, zit het grote risico in de mensen die nu al in Japan zijn.
Japan worstelt namelijk met een vierde golf van het virus en het vaccinatieprogramma komt moeizaam op gang. Pas vijf procent van de bevolking heeft één prik gehad. "De huidige epidemie die in Tokio heerst, is een groter probleem dan de kans dat het virus van buitenaf naar binnen komt. De kans dat iemand die besmet is met het coronavirus Japan in komt, is niet heel groot. En de kans dat het onopgemerkt zou blijven, is nog kleiner."

Daling nieuwe coronabesmettingen zet door

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen. De afgelopen 24 uur kwamen er in heel Nederland 3426 nieuwe gevallen bij. Utrecht staat op de derde plaats als de plek met de meeste besmettingen: 91. Rotterdam had de meeste nieuwe gevallen (259) gevolgd door Amsterdam (134).
Ook het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis neemt af. Er zijn nu 1512 mensen met covid-19 opgenomen. Daarvan liggen er 541 op de intensive care. Gisteren lagen er nog 1618 mensen in het ziekenhuis van wie 559 op de IC.
Ben je benieuwd hoe het zit met het aantal besmettingen in jouw gemeente, kijk dan op deze kaart.

NS had drukste dag in tijden na aanpassen reisadvies

Het wordt weer drukker in de trein ziet de NS. Vorige week woensdag verviel het advies om alleen de trein te nemen als de reis noodzakelijk is. Dat was onmiddellijk terug te zien in het aantal reizigers: op donderdag en vrijdag meer dan een half miljoen mensen. Zoveel reizigers per dag had de NS dit jaar nog niet meegemaakt.
Omdat weer meer reizigers worden verwacht, zal het aantal treinen worden opgevoerd tot 98 procent van de normale dienstregeling. Vanaf 14 juni rijden weer alle treinen, met uitzondering van het nachtnet.

'Doel: uitgestelde operatie nog dit jaar uitvoeren'

Minister Van Ark van Medische Zorg en Sport presenteerde donderdag een plan voor het inhalen van alle ziekenhuisbehandelingen die dit jaar zijn uitgesteld vanwege de coronacrisis. De bedoeling is dat alle uitgestelde operaties dit jaar nog worden ingehaald. Maar het kan zijn dat dit nog tot 2022 duurt.
Van Ark heeft in samenspraak met zorgorganisaties een plan opgesteld om de achterstand die de afgelopen maanden is ontstaan zo snel mogelijk in te lopen. Maar tegelijkertijd moet er ook ruimte zijn voor het zorgpersoneel om te herstellen van de zware inspanningen.
Om ruimte te maken voor de behandeling van coronapatiënten zijn veel operaties uitgesteld en meer dan een miljoen mensen met klachten konden niet worden doorverwezen.

Kosten inhaaloperatie nog steeds vergoed

Mensen die straks alsnog kunnen worden geopereerd, nadat hun ingreep eerder was uitgesteld vanwege de corona-drukte, hoeven zich geen zorgen te maken over de kosten. "Als de uitgestelde zorg verzekerd was, blijft die verzekerd", laat Zorgverzekeraars Nederland weten.
Volgens de koepelorganisatie in Zeist is er voldoende geld in kas voor het inhalen van de zorg. De zorgverzekeraars gaan de komende tijd met ziekenhuizen praten om te kijken welke zorg in elke regio ingehaald moet worden en hoe dat het beste kan worden uitgevoerd.
Het kan trouwens nog wel een jaar duren voordat de achterstand is weggewerkt.

RIVM telt tien miljoen vaccinaties

De vaccinatiecampagne in ons land ligt goed op stoom: in Bilthoven houdt het RIVM de tel bij en de teller bij het wetenschapsinstituut gaat inmiddels richting de tien miljoen gezette prikken.
Op dit moment worden ongeveer een miljoen mensen per week geprikt en zijn de eerste veertigers aan de beurt. Maar de GGD doet ook een oproep aan mensen die voor 1955 zijn geboren en mensen die ter wereld kwamen in de jaren 60.
De meeste coronavaccinaties in ons land zijn van Pfizer en Moderna.

Gratis parkeren in strijd tegen corona

Veenendaal gaat de verspreiding van het coronavirus te lijf met... gratis parkeren. Door dit aan te bieden, hoopt de gemeente dat mensen niet allemaal tegelijk komen winkelen.
Het gratis parkeren is op woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend.
Het idee achter het aanbieden van het kosteloze parkeren is dat het zo op de rustige momenten drukker wordt en andersom.

'Uitgaven aan eten en drinken veranderd door coronacrisis'

Nederlanders zijn tijdens de coronapandemie hun geld anders gaan uitgeven als het gaat om het kopen van eten en drinken. En de verwachting van het Economisch Bureau van ING, die dit onderzocht, is dat dit de komende jaren zo zal blijven.
Tijdens de coronacrisis is er minder geld uitgegeven in de horeca. Logisch, want cafés en restaurants waren lange tijd dicht. Er werd dus meer geld besteed bij supermarkten en speciaalzaken. Ook nu de horeca langzaam weer open gaat, verwachten de onderzoekers van de ING dat dit nog wel enige tijd zo zal blijven. Ook omdat de verwachting is dat mensen structureel meer gaan thuiswerken en -studeren.

Utrechtse Heuvelrug: geld is op door corona en Jeugdzorg

Het gemeentebestuur van Utrechtse Heuvelrug maakt zich grote zorgen over de begroting voor de komende jaren. Bezuinigingen dreigen, omdat er structureel meer geld wordt uitgegeven dan er binnenkomt. Zo is de corona-crisis een kostenpost, net als Jeugdzorg.
Wethouder Boonzaaijer hoopt dan ook op een extra bijdrage van het Rijk, maar de vertraagde kabinetsformatie helpt daarbij niet. Hij wil nieuwe besluiten daarom uitstellen.
Of de wethouder de gemeenteraad daarmee aan zijn kant krijgt moet blijken bij de raadsvergadering op 7 juni.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.