Tweede 'Polenhotel' Bunschoten moet overlast terugdringen, maar (paar) omwonenden vrezen juist narigheid

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeenteraad moet er vanavond nog over stemmen, maar de komst van een tweede 'Polenhotel' in Bunschoten lijkt zo goed als zeker. Dat blijkt uit een rondgang langs alle politieke partijen in de gemeente, die zich unaniem voor de plannen uitspreken. Met een tweede accommodatie hoopt de politiek van de overlast in het dorp af te zijn, maar sommige omwonenden zijn daar allerminst zeker over.
Bunschoten krijgt hoogstwaarschijnlijk tweede Polenhotel
"Ik denk dat de Poolse arbeidsmigrant onmisbaar is, omdat je in Bunschoten best veel productiebedrijven hebt, waaronder de visindustrie en bakkerijen", vertelt Kevin Nel, eigenaar van Vallerie Bakkerij aan de Copernicusweg, die met Michel Januszkiewicz ook een Poolse medewerker in dienst heeft. "Hij werkt hard en heeft z'n hart op de goede plek."

Overlast

Michel woont sinds z'n negende in Bunschoten-Spakenburg, heeft zich het dialect eigen gemaakt en werkt sinds zijn achttiende nu al bijna vier jaar in de bakkerij. "M'n lievelingskoek is speculaas, maar daar moet ik niet zoveel meer van eten", lacht hij terwijl hij op z'n buik klopt. "Het is leuk en gezellig hier. Ik heb leuke collega's, daar ben ik blij mee."
Het is niet vanzelfsprekend dat Poolse arbeidsmigranten zonder problemen in een woonhuis wonen. Sterker nog, zij zijn de afgelopen jaren vaak met teveel in een huis geplaatst. Dat leverde niet alleen overlast op, ook waren er verschillende incidenten. Zo vonden er in 2016 meerdere schietpartijen plaats en was er een mishandeling met een strijkijzer. "En dan is er het overmatig drankgebruik en -misbruik", aldus CDA-raadslid Christaan Buis.

Woondruk

Om wat te doen tegen de problemen, tekende de gemeente in 2017 het Convenant Tijdelijke Arbeidsmigranten. Een van de belangrijke punten daarin was de afspraak dat er maximaal vier arbeidsmigranten per woning mogen worden gehuisvest. Om het tekort aan woonruimte op te lossen, besloot de gemeente dat er een Polenhotel moest komen, aan de Amersfoortseweg.
Toch bleek dat niet genoeg en waren er ook daarna nog incidenten. Een jaar geleden was er nog een wurging met de dood tot gevolg. Maar het aanpakken van de problemen was lastig, omdat de gemeente had afgesproken niet te handhaven op de regel van maximaal vier arbeidsmigranten, zolang er niet genoeg alternatieve woongelegenheid was. Met de komst van het tweede Polenhotel aan de Celsiusweg moet dat probleem opgelost zijn. Daar kunnen, afhankelijk van de seizoensdrukte, 74 tot 96 arbeidsmigranten terecht.

'Bij huidig Polenhotel gaat het goed'

Bovendien zijn de ervaringen met het al bestaande Polenhotel aan de Amersfoortseweg wat betreft de politiek louter positief. "Dat gaat goed", vertelt SGP-fractievoorzitter Jan-Bert Heinen. "Er is weinig overlast in de buurt en er is 24/7 toezicht van een beheerder. We hebben nog wel akkefietjes met arbeidsmigranten, maar die hebben voornamelijk in de woonwijken zelf plaatsgevonden", stelt Wiebe de Boer, fractievoorzitter van de VVD.
Een rondgang langs een aantal bedrijven op het terrein bevestigt dat beeld. "Ik heb helemaal geen moeite met die mensen", vertelt Peter Zwaan die met zijn garage de directe buurman van het al bestaande Polenhotel is. Gerald de Graaf, de buurman van Zwaan, ervaart hetzelfde: "Je ziet ze weleens voorbijkomen, maar ik heb nergens last van gehad."

Waardedaling huizen en overlast

Toch zijn er een aantal partijen die bezwaar hebben aangetekend tegen de komst van het Polenhotel. Omwonenden denken dat hun woningen sterk in waarde zullen dalen, en samen met een aantal bedrijven vrezen ze dat de overlast uit het dorp met het hotel naar hen toe komt. "Het is wel raar om ze dan op de stoep van een aantal bedrijven neer te zetten", vertelt Marion Schaap van Koelewijn Glas.
Marion zou samen met een aantal anderen graag zien dat er een ontsluitingsmogelijkheid komt die het beoogde Polenhotel zou verbinden met het bestaande hotel aan de Amersfoortseweg, omdat de huidige aanrijroute vlak naast haar terrein loopt. "Het meest bang ben ik voor de parkeerproblematiek en de onbereikbaarheid voor onze leveranciers."
Die optie is overigens al eens onderzocht, maar blijkt moeilijk haalbaar. De gemeenteraad stemt vanavond over het plan. Als de gemeenteraad dat goedkeurt, duurt het naar verwachting nog een aantal maanden voordat het pand gerealiseerd is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.