Utrecht verwacht dat veelbesproken asiellocatie in De Meern in augustus in gebruik wordt genomen

© RTV Utrecht
DE MEERN - Het Utrechtse college verwacht dat het COA in augustus een pand voor de opvang van minderjarige asielzoekers aan de Meentweg in De Meern in gebruik neemt. Over de opvanglocatie is al tweeënhalf jaar veel te doen.
Wethouder Maarten van Ooijen gaf zijn prognose in antwoord op vragen van de VVD en Stadsbelang Utrecht (SBU). Die partijen wilden ook weten waarom de omwonenden al meer dan een half jaar niets meer van de gemeente hadden gehoord. "Veel omwonenden voelen zich door de radiostilte niet serieus genomen", lieten de partijen weten.

Concrete les

Van Ooijen gaf toe dat de omwonenden te lang niet zijn geïnformeerd over de voortgang van de opvang. "De gemeente had er beter aan gedaan om tussentijds te blijven communiceren", zegt Van Ooijen. "Dat is de concrete les die we hebben geleerd."
Al sinds 2019 maken omwonenden bezwaar tegen de opvanglocatie aan de Meentweg 168. Het COA heeft de villa aangekocht om maximaal twintig minderjarige asielzoekers op te vangen. De gemeente steunde het COA, maar omwonenden lieten al snel weten dat ze door de plannen overvallen waren en zich niet gehoord voelden.
Begin vorig jaar besloot een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad dat de opvanglocatie er ondanks de protesten mocht komen. Het Utrechtse college besloot daarna voor de vestiging van de opvanglocatie een omgevingsvergunning te verlenen voor de duur van tien jaar.
Een groep omwonenden maakte daar bezwaar tegen en stapte vervolgens naar de rechter. Daarna bleef het voornamelijk stil aan de zijde van de gemeente. In de tussentijd gaf de gemeente wel bij de rechtbank aan dat de vastgestelde datum van 1 juli voor de rechtszaak niet goed uitkwam.

Duidelijkheid

Wethouder Van Ooijen gaf aan graag duidelijkheid te willen geven. Het klopt dat de omwonenden al ruim een half jaar niets hebben gehoord. Wel is er in maart een bijeenkomst geweest met de klankbordgroep, waar verschillende omwonenenden inzitten. Daar zijn afspraken gemaakt over de communicatie. Inmiddels is er ook een digitale nieuwsbrief in voorbereiding.
Het verzoek om de rechtszaak van 1 juli uit te stellen, berust volgens Van Ooijen op een misverstand. De jurist van de gemeente had op precies hetzelfde moment een andere zitting gepland staan. De rechtbank is vervolgens gevraagd of er overlegd kon worden over een nieuw moment.
Volgens van Ooijen had dat zelfs op 1 juli al later op de dag gekund. Maar de rechtbank besloot eenzijdig om de zittingsdatum alvast te schrappen. Een nieuwe datum is nog altijd niet gekozen.

Geen opschortende werking

De rechtszaak over de omgevingsvergunning heeft verder geen opschortende werking, zegt Van Ooijen. Het COA kan dus het pand ook in gebruiknemen als er nog geen uitspraak van de rechter is.
Van Ooijen verwacht wel dat de rechtszaak op korte termijn plaatsvindt. Hij zegt zich ook voor te kunnen stellen dat het COA besluit om de ingebruikname van het pand af te wachten totdat de uitspraak van de rechter er is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.