'Wegwerken achterstanden UMC kan zomaar langer dan jaar duren'

PROVINCIE UTRECHT - Het gaat mogelijk nog een hele tijd duren voordat alle achterstanden in de ziekenhuizen vanwege corona zijn weggewerkt. Dat zei voorzitter Remco van Lunteren van het covid-responsteam Capaciteit van UMC Utrecht vanochtend op Radio M Utrecht. "De minister zei gisteren dat het een jaar gaat kosten voordat alle achterstanden zijn weggewerkt, maar dat kan zomaar langer zijn."
UMC schaalt coronazorg af en zet in op inhaalslag reguliere zorg
UMC Utrecht sloot eerder deze week de extra IC-afdeling die afgelopen maart speciaal was opgezet voor coronapatiënten. Dat is mogelijk omdat het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona sterk afneemt. "Vanochtend gaan we ook één van de twee speciale corona-afdelingen sluiten die sinds oktober actief waren. We kunnen de 52 coronabedden terugbrengen naar 26."
UMC Utrecht had tot twee weken gelden op twee locaties in totaal 44 IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Nu is dat nog maar één locatie met in totaal 36 IC-bedden. In de afgelopen maanden waren er verder twee corona-afdelingen met in totaal 52 bedden. Daarvan is nu één gesloten, waar nog plaats is voor 26 bedden. Momenteel liggen daar nog maar tien coronapatiënten.

Vakantie voor zorgpersoneel

Daarmee komt dus ook ruimte vrij om de reguliere zorg te herstarten. Maar dat gaat niet zo makkelijk als dat het misschien lijkt, legt Van Lunteren uit. "We moeten de mensen nu ook de ruimte bieden om een aantal vakantiedagen op te gaan nemen. Er zijn mensen die praktisch geen vakantie hebben kunnen nemen. We hebben ook vakantieverloven moeten intrekken. Die mensen moeten we wat ruimte geven voor herstel."
Nu het aantal coronapatiënten afneemt, komen er weer bedden vrij voor andere patiënten
Nu het aantal coronapatiënten afneemt, komen er weer bedden vrij voor andere patiënten © RTV Utrecht
UMC Utrecht probeert de vrijgekomen capaciteit nu weer zo veel mogelijk weer in te zetten. "Maar dan kun je niet méér doen dan normaal. Dus nu zijn we met onze medewerkers aan het kijken hoe we dat kunnen doen. We hebben wel goed in beeld waar de achterstanden zitten. Die zullen we moeten gaan prioriteren", aldus Van Lunteren. Daarbij kijkt het Utrechtse ziekenhuis hoe ze hun capaciteit het beste kunnen benutten, zonder dat het zorgpersoneel overbelast raakt. "Dat wordt dus de volgende ingewikkelde puzzel."
"Tijdens de covid-periode hebben we geleerd meer flexibel te zijn, maar wat we niet meer willen doen is vakantieverloven gaan intrekken."

Ook in andere ziekenhuizen daling te zien

Naast het UMC zien ook andere ziekenhuizen in de regio dat het langzaam de goede kant opgaat. In de vier Utrechtse ziekenhuizen halveerde de afgelopen paar weken het aantal coronapatiënten. Gisteren lagen er 113 mensen met corona in het UMC, Diakonessenhuis, Meander Medisch Centrum en St. Antonius Ziekenhuis. 42 van hen lagen op dat moment op de intensive care. Eind april lagen er nog in totaal 228 coronapatiënten in de Utrechtse ziekenhuizen.
Alle ziekenhuizen moesten het afgelopen jaar flink opschalen om de coronazorg te kunnen bolwerken. Nu het aantal coronapatiënten afneemt, kunnen ook de andere ziekenhuizen weer bedden vrij maken voor andere patiënten en beginnen aan het inhalen van operaties die de afgelopen periode zijn uitgesteld. De verwachting is dat het nog wel een flinke tijd zal duren voordat de rust in de ziekenhuizen weer volledig is teruggekeerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.