Grasmaaien en babykleertjes sorteren: Utrechters steken handen uit de mouwen voor NLdoet

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag is opnieuw de jaarlijkse vrijwilligersactie van het Oranje Fonds van start gegaan: NLdoet. Ook op verschillende plekken in onze regio kunnen vrijwillgers vandaag en morgen de handen uit de mouwen steken.
Verslaggever Robert-Jan Booij nam vanochtend een kijkje in Vleuten, bij een huis waar chronisch zieke kinderen kunnen worden opgevangen: Villa Expertcare Vleuten. De tuin van het pand aan de Kloosterweide staat deze dagen centraal. "Zodat het aanzicht weer een beetje opfleurt", vertelt locatiemanager Nicolien van der Hart. "Grasmaaien, knippen, snoeien, er moet genoeg gebeuren."

Weinig vrijwilligers

Daarnaast hoopt Van der Hart op meer hulp. "We hebben weinig vrijwilligers op dit moment, dat kom onder meer door corona, dus ik hoop ook door mee te doen aan NLdoet, wat meer vrijwilligers voor wat langere tijd aan ons kunnen binden. Bijvoorbeeld hulp bij strijken, wassen of voorlezen. Of natuurlijk werken in de tuin."

Het gras is hoog

Erik is een van de vrijwilligers die zich heeft aangemeld. "Ik ben voor de eerste keer nu bij de villa, dus ik vind het heel leuk om te doen. Het gras is hoog, dus we gaan aan de slag!"
Carola is al langer vrijwilliger bij het huis. Ze doet allerlei dingen, van afwassen tot voorlezen: "Het is heel fijn om hier vrijwilligerswerk te doen, een glimlach van een kind, daar doe je alles voor. En je kunt het verplegend personeel iets ontlasten, dat is heel fijn."
Utrechters steken handen uit de mouwen voor NLdoet

Babyspullen

Ook de Utrechtse jeugdwethouder Eelco Eerenberg, zelf vader van twee jonge kinderen, stak vanochtend de handen uit de mouwen. Hij kwam - met een zak babykleren - helpen bij Stichting Babyspullen. Een organisatie die met hulp van schenkingen babypaketten samenstelt voor mensen die het niet breed hebben. Maar naast de schenkingen zijn er ook veel handen nodig: bijvoorbeeld voor het uitzoeken van de kleren en het vullen van de pakketten.
Vrijwilligers teken de handen uit de mouwen tijdens NLdoet
Vrijwilligers teken de handen uit de mouwen tijdens NLdoet © RTV Utrecht
Eerenberg genoot van het vrijwilligerswerk als sorteerder: "Het is hartstikke leuk en gezellig werk en als wethouder kom ik ook in aanraking met gezinnen waarin het lastig is, of dat er weinig geld is. Dus ik zie ook hoe fijn en belangrijk het is dat ook deze mensen mooie spullen krijgen. Het is echt goed dat dit er is. En mijn jongste is net weer uit een maat gegroeid, dus ik kon ook nog wat meebrengen!"

Corona

NLdoet stond eigenlijk zoals gebruikelijk in maart gepland. Begin dit jaar werd besloten de vrijwilligersactie uit te stellen, in verband met corona. In onze regio kunnen vrijwilligers kiezen uit tientallen activiteiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.