Utrecht brandt stoepplantjes minder vaak weg: 'Goed voor de insecten'

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat stoepplantjes vaker laten staan. Het groen wordt door veel inwoners als onkruid gezien, maar is volgens de gemeente hartstikke nuttig. Zo helpt het de biodiversiteit en draagt het bij aan een leefbare stad.
"Groen, en dus ook stoepplantjes, zorgt voor bescherming en voedsel voor insecten, zoals bijen en vlinders. Dat is belangrijk, want 40 procent van de insecten wordt met uitsterven bedreigd", laat wethouder van Groen Lot van Hooijdonk weten. Bovendien gaan stoepplantjes klimaatverandering tegen door CO2 op te nemen en verkoelen ze de stad op hete dagen, aldus de gemeente.
De gemeente raakte geïnspireerd door botanisch krijten, een populaire bezigheid tijdens corona vorig jaar. In Amersfoort werd toen door de hele stad bij stoepplanten met krijt de naam van het plantje gezet.

Begaanbaarheid

De planten kunnen tot september groeien en bloeien. Met uitzondering van het centrum worden in de hele stad de plantjes tot dertig centimeter van gevels niet weggehaald, tenzij de begaanbaarheid van een stoep in het geding komt. Medewerkers van de groenvoorziening hoeven niet te vrezen voor hun baan, zo benadrukt een woordvoerder. Er is genoeg ander werk.
Om te voorkomen dat een overijverige groenmedewerker de plantjes alsnog genadeloos wegbrandt zoals bij het Centraal Museum gebeurde, heeft de gemeente op honderd plekken in de binnenstad met graffiti een kring om beschermde plantjes gezet. "Zie het als een knipoog", aldus een woordvoerder.

Zelf zoeken

Voor wie zelf op zoek wil naar stoepplanten is een heuse stoepplantjesweek georganiseerd. Bij de stadsboerderijen Griftsteede, Eilandsteede, Koppelsteede en Steede Hoge Woerd van Utrecht Natuurlijk kunnen geinteresseerden vanaf morgen een gratis pakketje stoepkrijt en een zoekkaart halen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.