Collectiedagen Huis Doorn succesvol

© PR, Huis Doorn
DOORN - Nederlanders die spullen hadden uit de oorlogsperiode konden zich de afgelopen dagen melden bij het museum in Doorn. Dat gebeurde volgens Huis Doorn massaal. De collectiedagen leverden ruim 120 verhalen op, maar ook authentieke foto's, objecten en documenten. Daarbij waren onder meer een koffiekannetje gemaakt van kogelhulzen, een mobilisatiekist, gezichtsprotheses voor slachtoffers en een doos met tachtig glasnegatieven met uniek beeldmateriaal.
ONLINE
Experts vertelden de eigenaren meer over de meegebrachte objecten. Vervolgens werd alles gefotografeerd, gescand en gedocumenteerd voor Europeana 1914-1918. Dit online project brengt materiaal en persoonlijke herinneringen over de Eerste Wereldoorlog uit de hele wereld samen en maakt het via de website Europeana 1914-1918 voor iedereen toegankelijk.
Conservator Cornelis van der Bas is enthousiast over het resultaat. "Bijzondere voorwerpen zijn de revue gepasseerd. Onze experts hebben de verhalen in de computer geregistreerd en onze fotograaf heeft alle voorwerpen en documenten gefotografeerd zodat deze kunnen worden opgenomen in het pan-Europese archief van Europeana. Op deze manier is een uniek stuk geschiedenis voor de toekomst bewaard."
Huis Doorn is aangewezen als officiële herdenkingsplaats van de Eerste Wereldoorlog, die precies honderd jaar geleden uitbrak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.