Botenprotest op Merwedekanaal tegen komst nieuwe bruggen

© Manon Sas
UTRECHT - Tientallen zeilbootjes, roeiboten, sups en zelfs een heel vrachtschip lagen vandaag in het Merwedekanaal in Utrecht. Wijkbewoners, waterscouts en roeiverenigingen protesteerden zo tegen de komst van zes fiets- en loopbruggen over het kanaal.
Sommige van die boten lagen dwars op het kanaal, op de plekken waar de nieuwe bruggen volgens de gemeente moeten komen. Ze wilden daarmee laten zien hoe druk het wordt op het kanaal. Ook op de kant werd er geprotesteerd; daar stonden omwonenden en woonbootbewoners.

Bruggen

Volgens de gemeente Utrecht zijn de zes nieuwe bruggen nodig omdat er in de Merwedekanaalzone 6000 woningen worden gebouwd. Die bruggen zouden "echt hard nodig zijn om de oost-westverbinding in de stad te verbeteren en de druk op de bestaande bruggen weg te halen". Omwonenden vrezen juist voor grote overlast in de wijk door de komst van fiets- en wandelbruggen. Watersporters op hun beurt denken dat ze hun hobby daar niet meer goed uit kunnen oefenen.
Volgens Diny Engelman van de protestgroep Houd Rivierenwijk Leefbaar was het "een geslaagde actie en sowieso een prachtig gezicht met al die boten op het water." Ze waagt zich niet aan een opkomstcijfer, maar wil wel kwijt dat de organisatoren zeer tevreden waren met de opkomst. "Alles is goed gegaan", zegt ze. "We kregen daarvoor nog complimenten van de politie."
Leden van de roeiverenigingen op het Merwedekanaal
Leden van de roeiverenigingen op het Merwedekanaal © Houd Rivierenwijk Leefbaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.