De meeste middelbare scholieren krijgen morgen nog thuisles

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Voor veel middelbare scholen komt de door het kabinet aangekondigde heropening te vroeg. Koepels en directies laten aan RTV Utrecht weten dat de medewerkers overvallen zijn door het besluit. Op dit moment krijgen de meeste scholieren maar een paar dagen per week op school les.
Leerlingen in het voorgezet onderwijs mogen vanaf morgen, en moeten vanaf volgende week weer allemaal naar school. De lockdown-maatregelen zijn aangepast en middelbare scholen gaan op maandag 7 juni verplicht weer volledig open. Wie eerder wil mag vanaf morgen de klaslokalen al weer vullen.
Demissionair onderwijsminister Arie Slob vindt dat met de dalende coronacijfers verantwoord, maakte hij vorige week bekend. Wel wordt leerlingen en leraren dringend geadviseerd om twee keer per week een zelftest te doen, waarmee eventuele besmettingen vroegtijdig aan het licht moeten komen.

Nog beslissen

Uit een rondgang van RTV Utrecht blijkt dat veel scholen in de regio pas in de loop van de week weer leerlingen willen ontvangen of er nog over moeten beslissen. Gereformeerde scholengemeenschap Guido de Brès in Amersfoort en het Ichtus College in Veenendaal bijvoorbeeld zijn er morgen al klaar voor. Het Farel College in Amersfoort wacht tot volgende week.
Het Leidsche Rijn College, onderdeel van NUOVO, opent dinsdag de deuren en de veertien andere scholen volgen later in de week of zelfs pas volgende week. Een woordvoerder laat aan RTV Utrecht weten dat het besluit om kort voor de vakantie toch weer een paar weken volledig fysiek onderwijs te geven als een verrassing kwam.

Twijfel

Veel scholen vinden het aanpassen van de roosters en het organiseren van de zelftesten een enorme opgave. Dat bevestigt ook nieuwssite NU.nl, die eveneens een rondgang maakte langs diverse scholengemeenschappen in Nederland. Sommige scholen zouden zelfs twijfelen of 7 juni haalbaar is.
Het kabinetsbesluit is dan ook lang niet overal in goede aarde gevallen. Volgens scholenvereniging VO-Raad vergt de omschakeling veel van de medewerkers. Schooldirecteuren in de regio vertelden RTV Utrecht dat ze zich zorgen maken over de veiligheid van nog ongevaccineerde docenten. Scholierenorganisatie LAKS was wel 'ontzettend blij' dat de leerlingen weer volledig naar school mogen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.