RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Spanning en vreugde op eerste schooldag in Veenendaal: 'Best discussie gehad, maar toch blij dat ze komen'


PROVINCIE UTRECHT - De rode loper werd vanochtend letterlijk uitgerold voor de leerlingen van het Ichthus College in Veenendaal op hun eerste normale schooldag na de tweede corona lockdown. De school ging vanochtend als een van de eerste in de regio helemaal open. Een spannende beslissing volgens directeur Jaap van Dam. "We hebben best discussie gehad en gedacht heeft dat nou zin voor die paar weken? Maar je merkt dat veel leerlingen en docenten het graag wilden. En op deze prachtige zonnige dag ben ik toch wel blij dat ze komen."

 Volle klassen op het Ichthus College Volle klassen op het Ichthus College | Foto: RTV Utrecht

En de directeur van de school krijgt bijval van een voorbijlopende scholier. Die kreeg de laatste tijd om de dag les op school maar dan blijft er dus veel thuis-studie over en dat beviel niet echt. "Ik vind het fijn dat de scholen weer open zijn. Thuis kun je amper wat volgen. Je kunt je amper concentreren en je krijgt bijna niks mee."

Volgens de directeur wordt dit gevoel breed gedeeld door de tweeduizend scholieren van het Ichthus College. "Hij vertolkt wat veel leerlingen voelen. Dat ze het toch wel heel fijn vinden dat ze elkaar nog een aantal weken ontmoeten. School is niet alleen een plek om onderwijs te krijgen maar ook een ontmoetingsplek waar ze elkaar zien en spreken."

Heropening scholen: "Voordelen wegen op tegen nadelen"


Gemengde gevoelens
Het nieuws vorige week zaterdag dat de scholen weer open mochten, leidde tot gemengde gevoelens bij schooldirecteuren in de regio. Die zijn aan de ene kant blij dat ze kinderen weer vaker zien, maar werden ook opeens geconfronteerd met een boel werk. Daarom gaan de meeste scholen pas in de loop van deze week of volgende week maandag open. Een enkeling, zoals het Ichthus College in Veenendaal en de gereformeerde scholengemeenschap Guido de Brès in Amersfoort, openden vandaag al.

De voordelen wegen op tegen de nadelen."
Jaap van Dam, directeur Ichthus College

Scholen moeten voor de heropening flink aan de bak om nieuwe roosters te maken en alles weer coronaproof in te richten. Ook het regelen van de zelftesten is ingewikkeld. Want het is nu wel de bedoeling dat docenten en leerlingen twee keer per week een zelftest doen om eventuele coronabesmettingen zo snel mogelijk op te sporen.

Een willekeurige leerling heeft zo haar twijfels of haar leeftijdsgenootjes wel twee keer in de week een test gaan doen. "Ik denk het niet eigenlijk." Directeur Van Dam moet lachen om de eerlijke reactie. "Ik denk dat ze gelijk heeft maar we blijven het aanmoedigen. Want je doet het niet voor jezelf maar voor je omgeving."

Lees ook: Middelbare scholen verdeeld over complete heropening: 'Voor 4 weken de boel op stelten zetten?'

In Veenendaal leefde de discussie over nut- en noodzaak van de heropening ook bij het personeel. Een leraar Duits: "Het is volle bak vanmorgen. Ik vind het wel een beetje spannend zo'n heropening van een school met 2000 leerlingen. Het was een lastige afweging voor de directie en voor ons is het spannend. Want we zijn nog niet allemaal ingeënt. Het had een optie kunnen zijn om een weekje te wachten maar goed, we gaan open. Dus dan gaan we er voor."

Leraar bij heropening: "Ik vind het wel een beetje spannend"


Toch denkt directeur Van Dam dat hij de juiste keuze heeft gemaakt om niet te wachten met de heropening tot volgende week maandag, wanneer het verplicht zou zijn. "Er zijn docenten met twijfel maar ik denk dat die twijfel er volgende week ook nog zou zijn geweest."

Van Dam: "De voordelen wegen op tegen de nadelen. We houden het strak in de gaten maar het geeft ons toch wel een heel goed gevoel dat ze hier allemaal weer komen vandaag."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -