LIVE: Treinverkeer wordt weer opgestart na landelijke storing

UTRECHT - Het treinverkeer in vrijwel het hele land lag sinds 14.20 uur stil vanwege een storing aan een telefoniesysteem bij ProRail. Rond 16.20 uur meldde ProRail dat het treinverkeer langzaam wordt hervat. Wel kunnen reizigers nog lange tijd last ondervinden van de storing.

17.21 uur Einde liveblog

Op de meeste trajecten rijden inmiddels weer treinen. Al is de 'normale' dienstregeling nog niet hervat. De vervoersbedrijven raden aan om de verschillende reis-apps te raadplegen. Nu de storing verholpen lijkt, wordt dit liveblog afgesloten.

16.33 uur NS: 'Nog hele avond hinder'

Ook de NS verwacht dat de storing nog de hele avond hinder zal veroorzaken. De komende uren wordt geprobeerd om op ieder traject in ieder geval weer een trein per uur te laten rijden.

16.19 uur ProRail: 'Treinverkeer wordt weer opgestart'

ProRail bevestigt dat het treinverkeer weer wordt opgestart. Maar dat zal nog niet volgens de volledige dienstregeling zijn. Ook is nog niet duidelijk of het probleem volledig is opgelost. "De oorzaak van de storing lijkt gevonden, maar onzeker is of de oplossing stabiel genoeg is. Daardoor kan het zijn dat de storing terugkomt", aldus een woordvoerder.
Reizigers wordt geadviseerd om in de app van NS te kijken welke reizen mogelijk zijn.

16.04 uur 'Mogelijk straks weer treinen'

De treinen rijden nog altijd niet. Maar daar kan op korte termijn verandering komen, zegt RTV Utrecht-verslaggever Peter Huting die op Utrecht Centraal is. "Ik sprak net een NS-medewerker, die zei dat het erop lijkt dat de storing is opgelost." ProRail liet eerder al weten dat het na het oplossen van de storing nog een lange tijd kan duren voordat het treinverkeer weer volgens dienstregeling rijdt.

15.51 uur Storing gevolg van 'automatiseringsfout'

De storing lijkt veroorzaakt door een automatiseringsfout in het systeem van provider Mobirail, zegt ProRail-woordvoerder. Door die storing kan de treinverkeersleiding geen contact leggen met de machinisten in de trein. "Een technisch verhaal, maar mogelijk kunnen we die computerstoring handmatig herstellen, maar we weten nog niet zeker of dat ook daadwerkelijk het euvel is", laat een woordvoerder weten.
Mobirail is volgens ProRail naar een maximumcapaciteit opgeschaald om de storing te ontdekken. In het geval dat "het euvel" inderdaad is gevonden, wordt aan een stappenplan gewerkt om het treinverkeer te hervatten. De ProRail-woordvoerder verwacht dat reizigers nog de rest van de dag de gevolgen zullen ondervinden van de storing. "Het duurt dan nog lang voordat alles is opgestart, dat is een grote puzzel, dus reizigers zullen nog flinke tijd last hebben van de storing."

15.35 uur Onderweg naar een vaccinatie-afspraak?

Ben je onderweg met de trein naar een afspraak voor een vaccinatie? Neem dan contact op met de GGD regio Utrecht.

15.33 uur Reizigers wachten op Utrecht Centraal

Op Utrecht Centraal wachten de reizigers gelaten af. "Ik kan ook niet anders", reageert een reiziger. Een ander heeft meer gelijk: "Mijn moeder komt mij straks ophalen, dat is wel fijn." Steeds meer mensen verzamelen zich op de bankjes in de hal.
Reizigers wachten gelaten.
Reizigers wachten gelaten. © RTV Utrecht

15.19 uur Onduidelijk hoe lang storing nog duurt

De NS en ProRail melden dat het nog niet duidelijk is wanneer de storing is opgelost. "Hoe lang dit zal duren is nu nog onzeker. We raden reizigers aan om hun reis uit te stellen. Zodra er meer bekend is, zullen wij hierover berichten", laten ze op de website van de NS weten. Eerder zei de NS nog dat de treinen zeer waarschijnlijk tot 16.00 uur niet zouden rijden. Op Utrecht Centraal wordt inmiddels omgeroepen dat de treinen in ieder geval niet tot 16.30 uur rijden.

15.12 uur Nog de hele dag last

Provider Mobirail is volgens ProRail naar een maximumcapaciteit opgeschaald om de storing te ontdekken. Zodra die is verholpen, verwacht de ProRail-woordvoerder dat reizigers nog de rest van de dag effect zullen ondervinden van de storing. "Het duurt dan nog lang voor alles is opgestart, dat is een grote puzzel, dus reizigers zullen nog flinke tijd last hebben van de storing."

15.07 uur Treinen rijden door naar perron

Treinen met reizigers die al onderweg waren kwamen niet opeens stil te staan door de storing. "Alle treinen rijden door naar een perron", aldus een woordvoerder van NS.

14.58 uur Stel reis uit

ProRail adviseert reizigers in de app te kijken welke reis er mogelijk is. Volgens NS zullen er tot ten minste 16.00 uur geen treinen rijden en adviseert daarom de reis uit te stellen als dit kan.

14.48 uur Landelijke storing

Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail zegt dat door een landelijke storing met het telefoniesysteem, treinverkeersleiders niet kunnen communiceren met de machinisten van vervoerders. "Dat is essentieel om treinen te laten rijden, dus daarom hebben we besloten een groot deel van het land stil te leggen."

14.22 uur Treinverkeer plat

De NS meldt dat het treinverkeer in vrijwel het hele land plat ligt. De oorzaak zou een storing aan het telefoniesysteem zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.