Docent wiskunde wil nog niet voor volle klas: 'Je speelt met de veiligheid van leerlingen en docenten'

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Boos, verbaasd en ongeloof. Wiskunde-docent Carolien Boss van het Utrechts Stedelijk Gymnasium voelt zich door de overheid in de steek gelaten. Vanaf komende maandag zijn middelbare scholen verplicht om weer helemaal open te gaan. Maar Boss gaat niet voor de klas staan. Als het aan haar ligt, geeft ze tot de zomervakantie online les.
"We gaan met duizenden mensen schouder aan schouder lopen. Dat gaat gewoon besmettingen opleveren. Er wordt een gecalculeerd risico genomen. En wat levert het op? Over een paar weken is het zomervakantie."
Nu hebben we nog maar drie weken les. Het geeft alleen onrust en je kan in die weken geen leerachterstand wegwerken
Carolien Boss, docent wiskunde

Utrechts Stedelijk Gymnasium

Boss vertelt dat zo'n tien van de ongeveer honderd docenten van het Utrechts Stedelijk Gymnasium niet naar school komen wanneer alle leerlingen weer naar de les gaan. Maar dat betekent niet dat ze haar eigen school iets kwalijk neemt.
"De schoolleiding denkt goed met me mee. Ze willen een groot lokaal voor me regelen. Dat is heel attent, maar daar gaat het niet om. Je moet geen maatwerk leveren voor een paar dwarsliggers. Alles moet gewoon veilig zijn."

NUOVO

Het USG valt onder scholenkoepel NUOVO. De stichting is op dit moment bezig om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat alle scholen weer op een veilige manier open kunnen. "De verplichting om nog een paar weken op volle kracht open te gaan, was even schrikken," vertelt woordvoerder Bram Donkers. "Maar we vinden het wel heel leuk en we zitten nu in de omschakelweek om ervoor te zorgen dat het ook kan."
Daarbij wordt zo goed mogelijk gekeken naar wat mogelijk is. "Veiligheid gaat voor alles. Dus zomaar de scholen open gooien, doen we niet. We kijken heel kritisch naar elke locatie en elke situatie. Wie is er bijvoorbeeld wel of niet gevaccineerd? Dat was roostertechnisch een behoorlijke opgave. Maar vanaf volgende week is het wel de bedoeling dat alle kinderen weer volledig fysiek onderwijs kunnen krijgen."
Donkers snapt dat docenten zich zorgen maken. "We begrijpen heel goed dat als je als leraar nog maar één of zelfs helemaal geen prik hebt gehad, je hier angstig voor bent. De instructie vanuit Den Haag is dat we zoveel mogelijk fysiek onderwijs moeten geven. En dat gaan we dan ook doen. Maar je loopt wel tegen allerlei gevoeligheden aan. We kijken van geval tot geval welke ruimte er per school is."

Meer tijd nodig

Veel middelbare scholen hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om weer helemaal open te gaan. Vanmorgen lukte het een enkele school wel, zoals het Ichthus College in Veenendaal. Daar overheerste de opluchting, er werd zelfs een rode loper voor uitgerold.
De Inspectie van het Onderwijs heeft al tientallen meldingen gekregen over middelbare scholen die niet van plan zijn om deze of volgende week hun deuren weer volledig te openen. "We gaan na in hoeverre sprake is van overmacht, want dat zou
natuurlijk kunnen", zegt een woordvoerder. Als bijvoorbeeld een groot deel van het personeel ziek thuiszit, kan een school niet aan het onmogelijke worden gehouden. Deze week mogen scholen weer iedere dag al hun leerlingen ontvangen. Vanaf volgende week maandag is dat verplicht.
Ook de Gereformeerde scholengemeenschap Guido de Brès in Amersfoort verwelkomt vandaag weer alle leerlingen. "Dat voelt fantastisch", zegt directeur Arriën Boes. Docente Sara Bosscha deelt dat gevoel. De sfeer tijdens de eerste les was uitgelaten. "Ze waren losgeslagen, heel enthousiast en bijna hyper", zegt ze. "Het is zo fijn om elkaar weer te zien en bij te praten met elkaar."
Blijdschap op middelbare school die weer open is.

Geen werkweigering

Het is niet zo dat docent Boss niet wil werken. Ze werkt gewoon mee aan de huidige manier van corona-onderwijs. "Als het vaccin er niet was en de lockdown zou nog drie jaar duren, dan was ik natuurlijk ook voor opening. Maar nu hebben we nog maar drie weken les. Het geeft alleen onrust en je kan in die weken geen leerachterstand wegwerken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.