'Sluit corona-noodopvang dak- en thuislozen niet' en burgemeesters praten nog een keer over EK-schermen

PROVINCIE UTRECHT - De corona-noodopvang voor een groep dak- en thuislozen valt weg, de afsprakenlijn van de GGD was bijna niet te bereiken vandaag en twee Utrechtse DJ-broers uit Utrecht vertellen hoe het was om voor het eerst in 14 maanden op te treden op een echte clubavond. Oftewel, dit is corona vandaag: al het coronanieuws van de dag voor jou op een rijtje gezet.

'Sluit corona-noodopvang voor dak- en thuislozen niet'

Sluit de coronanoodopvang voor daklozen niet: die oproep doen belangenorganisaties voor dak- en thuislozen in Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De opvang wordt per 1 juni gesloten.
Volgens de organisaties die opkomen voor dak- en thuislozen leidt een sluiting van de noodopvang voor veel mensen tot grote problemen. "Een cruciaal mensenrecht is het recht op behoorlijke huisvesting, wat betekent dat alle mensen het recht hebben om ergens veilig, vreedzaam en waardig te kunnen leven." De organisaties hebben daarom vandaag acties georganiseerd in het Vondelpark in Amsterdam en op het Plein in Den Haag.
Ook in Utrecht en Amersfoort speelt dit probleem, hoewel minder erg dan in Amsterdam of Den Haag. Een medewerker van De Tussenvoorziening in Utrecht legt uit dat de corona-opvang hier vooral wordt gebruikt door een groep van rond de 70 ('soms wat meer, soms wat minder') mensen uit Midden- en Oost-Europa. Die moeten eigenlijk in eigen land opvang aanvragen als ze dak- of thuisloos worden en komen dus niet in aanmerking voor gewone opvang.
De vrees is dat de groep ook in Utrecht gaat zwerven als de corona-opvang dicht gaat. De medewerker van De Tussenvoorziening: "Ze zijn echt gestrand door de crisis. Dit zijn arbeidsmigranten die gewoon werk en onderdak hadden. Dat viel weg en nu zitten ze door corona met een probleem. We hopen dat die arbeidsmarkt weer aantrekt, maar de realiteit is dat een aantal weer op straat gaat slapen. En dat is wat je niet wil."

Afsprakenlijn GGD moeilijk te bereiken door storing website

Een storing op coronatest.nl, de website waar mensen hun vaccinatie kunnen inplannen, zorgde er vandaag voor dat de GGD afsprakenlijn werd overspoeld met telefoontjes.
De GGD regio Utrecht waarschuwde vanmiddag dat het lastiger dan normaal zou zijn om iemand aan de lijn te krijgen. Het advies was om het in zulke gevallen later nog een keer te proberen.
Vandaag waren de eerste mensen die in 1979 of 1980 geboren aan de beurt om een afspraak in te plannen.

RIVM: 2134 nieuwe besmettingen in Nederland binnen 24 uur

Bij het RIVM in Bilthoven kwamen er het afgelopen etmaal 2134 nieuwe coronabesmettingen binnen. Het weekgemiddelde nam opnieuw af en kwam voor het eerst sinds lange tijd onder de 3000 uit.
Het aantal nieuwe coronagevallen neemt de laatste weken in rap tempo af. Op tweede pinksterdag werden 2736 nieuwe besmettingen gemeld, de maandag daarvoor 2865. Op maandag 10 mei waren het er nog 5865.
Zie hier een overzicht van het aantal nieuwe besmettingen in jouw gemeente:
Maandag werden twee nieuwe sterfgevallen gemeld. Deze personen zijn niet per se in het afgelopen etmaal overleden, soms duurt het even voor een overlijden wordt doorgegeven aan het RIVM.

Burgemeesters vergaderen over videoschermen EK

"Videoschermen voor bijvoorbeeld EK-wedstrijden blijven verboden." Demissionair minister-president Mark Rutte was in de persconferentie van afgelopen vrijdag erg duidelijk maar toch gaan de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vanavond overleggen of er zulke schermen moeten komen tijdens het EK Voetbal dat volgende week vrijdag begint.
Het Veiligheidsberaad had eerder besloten dat schermen teveel publiek zouden trekken en dat het risico op een corona-uitbraak dan te groot zou worden. Maar burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil het er opnieuw over hebben. Zij voelt wel wat voor het plaatsen van veel schermen in de stad, zodat zich overal kleine groepjes toeschouwers verzamelen.
De vergadering van het Veiligheidsberaad is vandaag in Utrecht. Daar zijn dan de 25 burgemeesters aanwezig die voorzitter zijn van hun Veiligheidsregio, waaronder ook Sharon Dijksma van Utrecht. Ook minister Grapperhaus van Justitie is erbij.

Utrechtse DJ-broers doen eerste show in een jaar: 'Zin in!'

Voor het eerst in 14 maanden was er dit weekend weer een echte clubavond in Nederland. In de Amsterdamse club Shelter was er zaterdag een Fieldlab-evenement, en die had een Utrechts tintje.
De broers Samuel Deep en Julian Alexander van het Utrechtse label Slapfunk traden op als DJ. Podcast Bakkie Bakkie sprak de artiesten vlak voor hun eerste optreden in meer dan een jaar: "Het moet toch wel gewoon even gaan knallen vanavond. We hebben er zin in. Zeker weten!"
De DJ's zijn aan het woord vanaf minuut 19:40.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.