Instellingen

Ook Amersfoortse partijen willen opkoopbescherming om beleggers van huizenmarkt te weren

© Pixabay
AMERSFOORT - GroenLinks, PvdA en Amersfoort2014 willen dat de gemeente Amersfoort een opkoopbescherming invoert. De drie partijen dienen daartoe een motie in.
Amersfoort zou dan wijken aan kunnen wijzen waarin beleggers geen goedkope of middeldure panden meer mogen opkopen met het doel om de woningen te verhuren. Dan moet de wet die de opkoopbescherming mogelijk maakt nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Maar de Amersfoortse partijen willen alvast dat de gemeente voorsorteert.
"De motie 'Opkoop aan banden' roept het college op te onderzoeken wat nodig is om ook in Amersfoort een vorm van opkoopbescherming in te voeren, de noodzakelijke voorbereidingen voor dergelijke regelgeving te treffen en op zo kort mogelijke termijn een concreet voorstel aan de Raad voor te leggen", laten de partijen weten.
Verschillende grote steden hebben al aangegeven de opkoopbescherming zo snel mogelijk te willen invoeren. Eerder vandaag berichtte het Financieele Dagblad al dat veel grote gemeenten verwachten dat de opkoopbescherming uiterlijk begin volgend jaar van kracht is.
In reactie op het artikel in het FD liet de Utrechtse wethouder Kees Diepeveen weten dat ook in Utrecht de voorbereidingen voor het invoeren van de opkoopbescherming zijn gestart. Utrecht heeft al een zelfbewoningsplicht ingevoerd voor nieuwbouwwoningen in het betaalbare segment.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.