Bibliotheek Montfoort en Linschoten door corona jaar uitgesteld

© RTV Utrecht / Annet Schut
MONTFOORT - De nieuwe bibliotheek in Montfoort en Linschoten laat nog minimaal een jaar op zich wachten. Daartoe heeft de gemeenteraad van Montfoort gisteravond besloten op verzoek van wethouder Yolan Koster-Dreese (Progressief Akkoord). Door de coronapandemie konden de plannen niet goed worden geëvalueerd. Daardoor mist er informatie en kan de raad nu geen besluit nemen over de definitieve invulling.
De komst van de bibliotheek is al jaren onderwerp van gesprek. In 2015 sloot de oude bieb vanwege bezuinigingen bij de gemeente. De gemeente besloot later om er toch weer geld voor vrij te maken. Nu komt er een 'Huis van Ervaring', waarin meerdere organisaties de krachten moeten bundelen, met een bibliotheek, een huiskamer en mogelijk een plek waar bijvoorbeeld onderwijsondersteuning wordt aangeboden.

Evaluatie niet compleet

De wethouder moet met de betrokken partijen in gesprek om de voorlopige plannen te kunnen evalueren. Er moet worden onderzocht hoe een bibliotheek samen kan gaan met Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort/Linschoten (SWOM). Dat evalueren lukte voor een groot deel, behalve bij het onderdeel 'ontmoeten'.
Doordat veel bedrijven langere tijd door overheidsmaatregelen de deuren moesten sluiten, kwamen mensen in Montfoort niet in groepen samen. Van ontmoeten was dus amper sprake en dus is de evaluatie niet volledig. Daarom vroeg de wethouder een jaar uitstel. Inwoners van de gemeente Montfoort moeten het nog wat langer doen met de huidige 'boekenspots' en afhaalpunten waar je boeken kunt laten klaarleggen.

Het financiële plaatje

Het gros van de raad steunde het voorstel van de wethouder. Zonder goede evaluatie kan er geen besluit worden genomen, was de overheersende mening. Er leefden nog wat zorgen over geld, omdat de gemeente bij de provincie onder verscherpt toezicht staat en het financieel niet zo breed heeft. Maar onder meer door toegekende Asschergelden is er nog budget voor de komende jaren.
De wethouder heeft bovendien aangeklopt bij de provincie. Die zegde een budget van twintigduizend euro toe en ook mankracht om te helpen als het 'Huis van Ervaring' straks draait.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.