Buurthuis De Groote Hond in Nieuwegein mag weer 'aandacht en koffie' schenken

Buurtkamer De Groote Hond
Buurtkamer De Groote Hond © RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Maanden lang zat de deur op slot vanwege corona. De plek waar bewoners van de Nieuwegeinse wijk Zuilenstein en omgeving samen kunnen komen voor een praatje en een bakkie. Lachende gezichten vandaag, nu het terras van buurtkamer De Groote Hond na al die tijd weer open ging.
Vrijwilligers hebben zin om weer 'aandacht en koffie' te mogen schenken en de buurt dichter bij elkaar te brengen. Buurtbewoners kwamen met het plan om van een verlaten gemeenteschuur in Nieuwegein een buurtkamer te maken. Dit project is nu zo goed als voltooid.
Ton Hijman aan het klussen
Ton Hijman aan het klussen © RTV Utrecht

Metamorfose

Buiten op het terras zitten zeven vrijwilligers die van meet af aan hebben bijgedragen aan de metamorfose van de voormalige schuur. Nadat de groep de laatste ontwikkelingen op het gebied van corona hebben besproken, staan Ton Hijman en Ton Visser op om de laatste houten hoeklatten van het tuinhuisje af te meten, te zagen en te monteren. "Tekort", grapt een vrijwilliger als Hijman een houten balk afzaagt. Bouwduo Ton en Ton, zoals Visser ze noemt, is trots op het eindresultaat van het gele schuurtje. Ook de buurtkamer is af, verbouwd met de originele paarse schuifpui en houten kozijnen, rode gordijnen en een gele deur. Er staan tafels, boekenkasten en een Groote Honden Bar: een grote voederbar voor honden.
Groote Honden Bar
Groote Honden Bar © RTV Utrecht

Sociale functie

De buurtkamer moet, op een laagdrempelige manier, een sociale functie vervullen voor de drie wijken: Blokhoeve, Huis de Geer en Zuilenstein. De buurtkamer is een welkome aanvulling, benadrukt wijkcoördinator Shida Versteeg. "Voor mijn werk is het ideaal dat deze plek er nu is. Ik kan hier afspreken met bewoners en erachter komen wat er speelt in de wijk."
Ton en Ton aan het klussen
Ton en Ton aan het klussen © RTV Utrecht
Vrijwilliger Roelien Zantvoort: "Onze vrijwilligers zijn aandachtschenkers. Dat zegt alles over wat we hier doen." Zelf kon ze de afgelopen tijd ook wel wat gezelligheid gebruiken. "Dit project heeft me door deze coronatijd gesleurd en mij een doel gegeven. Het zorgt voor verbondenheid. Ik ben single en als je in de lockdown niks kan en mag, wordt je leven heel raar. Mijn betrokkenheid bij de kluswerkzaamheden hier en de bijbehorende contacten hebben me enorm geholpen in deze eenzame coronatijd.
Dit project heeft me door deze coronatijd gesleurd en een doel gegeven
Roelien Zantvoort

Ontspannen in de zon

Versteeg zit lekker ontspannen op een stoel in de zon. "Hier in het zonnetje zitten is toch een cadeautje? Snap je mijn blijdschap?", zegt ze. "De vergrijsde lokale bevolking heeft behoefte aan een ontmoetingsplek." De vrijwilligers van de stichting hopen dat een grote groep ouderen dat uit de omgeving hun weg naar de buurtkamer gaan vinden.
Balth de Winter, voorzitter van stichting De Groote Hond: "Maar het is net zo goed een plek voor jongeren. Het moet een verlengde worden van je huiskamer, waarbij iedereen zich veilig en op zijn plek voelt." Het is de bedoeling om de sociale structuren in de wijk naar een hoger niveau te tillen, zegt De Winter.
"Het is een plek waar je met andere kunt zitten, je verhaal kwijt kunt, een boek kan lezen, een spelletje kan doen of een discussiegroep kan starten", zegt Zantvoort. Oftewel: voor iedereen wat wils bij de buurtkamer De Groote Hond. Uiteindelijk moet het dé plek worden voor buurtinitiatieven, benadrukt De Winter.
Socioloog Beate Volker: "Een buurthuis is heel belangrijk als ontmoetingsplek in de wijk. En dan vooral met mensen die wat verder van je afstaan. Zo'n plek kan mensen het gevoel geven dat ze erbij horen. Een buurthuis heeft een sociale functie, maar kan ook helpen bij het vinden van een baan of vrijwilligerswerk. De voordelen van een buurthuis zijn dus erg divers en het is belangrijk dat deze ruimtes er zijn."

Veel hulp van buitenaf

De verbouwing is mede mogelijk gemaakt door subsidies en sponsering van het Oranjefonds, de gemeente, het wijkplatform en de Rabobank. De Winter: "Het ging vooral om investeringen in het gebouw zelf, de exploitatiekosten - drank, gas, water, licht - betalen we zelf." Het eerste jaar dekte de gemeente deze kosten, maar toen is de buurtkamer maar heel even open geweest.
Vandaag mocht het terras van de buurtkamer De Groote Hond weer open, alleen is de stichting nog op zoek naar vrijwilligers. Zantvoort: "We hebben nog niet echt vrijwilligers geworven en er zijn een aantal gestopt, maar de komende maanden zal dat wel loslopen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.