Instellingen

Politiemedewerkster misbruikte databank ruim 1000 keer om ex-partner en dates te checken

© ANP
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Een 58-jarige medewerkster van de Landelijke Eenheid van de politie wordt vervolgd, omdat zij meer duizend keer informatie over personen in de politiesystemen opzocht en gebruikte voor privé-doeleinden. De vrouw uit Scherpenzeel stond vandaag voor het eerst voor de rechtbank in Utrecht.
De vrouw werkte in Driebergen op de administratie van het team Veiligheid, Integriteit en Klachten van de Landelijke Eenheid. Volgens het Openbaar Ministerie had zij geheimhoudingsplicht en was zij niet bevoegd om informatie uit de computersystemen in te zien. Het OM legt haar daarom schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk ten laste.

Geen informatie naar criminelen

Advocaat Paardekooper maakte aan het begin van de zitting meteen duidelijk dat zijn cliënt "niet bezig was geweest met doorspelen van vertrouwelijk informatie aan het kartel." Zij zocht volgens hem onder meer naar informatie over haar ex-man, die haar had verlaten voor een andere vrouw en in het verleden geweld tegen haar zou hebben gebruikt. Ook zou zij informatie hebben gezocht over een man die een huis in de straat achter haar had gekocht en over een Facebook-contact die getuige was geweest van een dodelijk ongeval.
Verdachte haalde iedere date die zij had door de politiesystemen.
Officier van justitie
Volgens de advocaat, die de vrouw pas sinds kort bijstaat, spelen de geestelijke problemen van zijn cliënt een grote rol in deze zaak. Zij was in het verleden slachtoffer van huiselijk geweld en heeft al twee keer EMDR-therapie gehad. "Het is het voor de strafbepaling van groot belang dat er inzicht komt in de psycho-sociale problematiek van de verdachte", betoogde hij. Paardekooper vindt dat de reclassering onderzoek moet doen naar haar persoonlijke omstandigheden en vroeg de rechtbank daarom de zaak uit te stellen.

Snakte naar relatie

Volgens de officier van justitie heeft de vrouw verklaard dat zij eenzaam was en snakte naar een stabiele relatie met een betrouwbare man. Iedere date die ze had, zou zij daarom door de politiesystemen hebben gehaald. De politie heeft de medewerkster geschorst en strafontslag aangezegd. Een reclasseringsrapport zou daarom weinig aan de zaak toevoegen.
De rechtbank was het uiteindelijk met de advocaat eens dat het voor de verdeding van belang kan zijn om de vrouw bij de reclassering te laten onderzoeken. De zaak wordt daarom aangehouden tot eind dit jaar. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.