Amersfoort wil met nieuwe regelingen woningmarkt van het slot krijgen

© Pixabay
AMERSFOORT - Woningzoekers in Amersfoort krijgen hulp van de overheid. De gemeente heeft met drie woningcorporaties zeven regelingen voor de doorstroming op de huizenmarkt opgesteld. De bedoeling is dat zoveel mogelijk Amersfoorters een huis krijgen dat volgens de gemeente het beste bij hun situatie past.
Huurders van Omnia Wonen, Portaal en de Alliantie die naar een kleiner woning willen krijgen voorrang en een eenmalige verhuispremie. Ook kan er gepraat worden over de woonlasten die daarbij horen. Wie ouder dan 55 is kan de hulp van een wooncoach inroepen voor gratis advies over een meer passende woning. Verder zijn er voorrangsregelingen voor nieuwbouw, huur in de vrije sector en koophuizen, en er is een speciaal jongerencontract.
Eigenaren van een koophuis kunnen de wooncoach ook kosteloos om hulp vragen als ze een kleiner huis zoeken. Starters die net niet genoeg geld hebben voor het financieren van hun eerste woning kunnen een aantrekkelijke starterslening afsluiten.
Net als veel andere gemeenten kampt Amersfoort met een groot tekort aan huizen. De regelingen die vandaag zijn ingegaan zijn bedoeld om de woningmarkt van het slot te halen. Het idee is dat wanneer iemand uit een relatief groot huis verhuist er ruimte vrijkomt voor bijvoorbeeld een gezin dat nu nog een starterswoning bezet houdt. De gemeente ziet dat als een belangrijke aanvulling op het bouwen van nieuwe huizen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.