Instellingen

Kamp Amersfoort maakt zich op voor eerste bezoekers in vernieuwd museum

AMERSFOORT - Nog een paar dagen en dan kunnen bezoekers eindelijk het vernieuwde museum bezoeken in Kamp Amersfoort. De officiële opening was al in april, maar door corona moesten de deuren gesloten blijven.
Directeur Willemien Meershoek leidt ons vandaag alvast rond. "En zaterdag ben ik er ook sowieso, ik ben heel benieuwd naar de reacties van mensen." Op het terrein van Kamp Amersfoort stond voorheen het kantoor van de kampcommandant. Daar leidt een trap de bezoekers nu naar beneden, naar het ondergronds museum.
Willemien Meershoek laat het nieuwe museum zien
Wat meteen opvalt is de fotowand met gezichten van de gevangenen. In Kamp Amersfoort zaten naar schatting 47.000 gevangenen. 650 van hen overleefden dat niet. Hun verhalen worden verteld door middel van fotozuilen, voorwerpen en wisseltentoonstellingen.
Die mannen stonden in deze schoenen toen ze geëxecuteerd werden
Willemien Meershoek
"Dit maakt op mij altijd veel indruk", zegt Willemien. Ze wijst naar een vitrine waarin een aantal schoenen naast elkaar staan. De schoenen waren ooit van verzetsstrijders. Zij werden geëxecuteerd, wat voor de bezoeker heel dichtbij komt, aangezien tegenover de schoenen de geweren hangen. Precies op de afstand zoals het geweest is. "Die mannen stonden in deze schoenen toen ze geëxecuteerd werden. Als je als bezoeker achter die schoenen staat, dan sta je in de schootslijn van die executie. En dat haalt het wel heel dichtbij", zegt Willemien.
Via de trap komt de bezoeker weer boven. Met uitzicht op de 350 meter lange schietbaan. Aan het eind staat daar het beeld 'De stenen man'. "Dat bezorgt me steeds weer kippenvel", zegt Willemien Meershoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.